sonja vojnovic joomla

Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa rotwailler star 7 mjeseci, težak 30kg, namjeravam mu kupiti super premium hranu,pa me zanima koji je proizvođač najbolji za njegovu dob, te me zanima da li je kilaža mojeg psa u redu s obzirom na njegovu starost? Hvala Vam unaprijed. Ivan

O: Rotweileri spadaju u velike pasmine pasa, a težina odrasle životinje može biti i do 50 kg. Period rasta i razvoja traje oko 18 mjeseci. Za vrijeme rasta, težina psa se uveća za 70 - 90 puta, pa je zbog toga važno da hrana bude lako probavljiva što će omogućiti optimalnu absorpciju svih esencijalnih nutrijenata. Rast štenaca se može podijeliti u dvije faze. U prvoj fazi koja traje 5 mjeseci, štene može doseći i do 50% tjelesne težine odraslog psa. U toj fazi dešava se progresivan rast koštanog sustava. U drugoj fazi koja traje od 5 mjeseci do 18 mjeseci starosti razvija se mišićna masa i koštane strukture te povećava kapacitet probavnog sustava. Važno je da štene ne dobiva prenaglo na težini, upravo zbog toga da se ne preoptereti koštani sustav koji je još uvijek u razvoju.

Probavni sustav pasa velikih pasmina je također dosta osjetljiv, pa im je zato potrebno davati visoko probavljivu hranu. Ista će omogućiti razvoj uravnotežene crijevne flore i pravilnu pasažu sadržaja kroz probavni sustav. Hrana namijenjena štencima velikih pasmina mora biti dobar izvor kondroitina koji izgrađuje hrskavicu i osigurava elastičnost, te glukozamina koji stimulira obnavljanje hrskavice. Granule hrane trebaju biti veće kako bi se štence stimuliralo da žvaću, čime se smanjuje rizik od pretrpavanja hranom i pojava dilatacije želuca.

Vlasnici često pitaju da li je štencima potrebno dodavati kalcij zbog razvoja koštanog sustava. Preparati koji sadržavaju kalcij se ne preporučaju zdravim štencima koji su hranjeni komercijalnom hanom koja je pravilno izbalansirana. Višak kalcija može dovesti do nepravilnog razvoja koštanog sustava i deficita drugih nutrijenata. Razlog leži u tome što štenci nemaju potpuno razvijen mehanizam resorpcije kalcija u crijevima pa se lako može dogoditi da dođe do prekomjernog unosa Ca u organizam.  U našoj ponudi možete naći veliki izbor superpremium hrana različitih proizvođača koje su namijenjene upravo štencima velikih pasmina ( Royal Canin, Hills, Pro Plan, Britt, Eukanuba). Tek nakon što određeno vrijeme hranite psa sa odabranom hranom, pokazati će se da li je ta hrana uistinu odgovara organizmu Vašeg ljubimca.

OZNAKE: