martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kujicu haskija, 1 godinu staru. Normalne građe, do 6 mjeseci je živjela i odrastala u kući, a sad već 6 mjeseci uspješno živi u boksu u dvorištu, ograđena u svojoj kućici. Međutim imamo jedan problem. Osim uvijek svježe vode, na raspolaganju ima i suhe brikete stalno, a nekoliko puta dnevno dobije kuhani obrok. A sad ne znam kako i koliko, te zapravo što joj davati za jesti. Što da joj kuhamo i koliko? Prema standardima je više-manje odrasla i po visini i težini. Hvala na odgovoru. Maja

O: Stalno dostupna hrana psima nije preporučena, zbog uvjetovanog Pavlovog refleksa kod pasa i posljedičnog gastritisa ili upale sluznice želuca uzrokovano lučenjem veće količine vrlo kiselog želučanog soka (pH 1-2). Psi su ovisni o rutini, obroci se nude u približno slično vrijeme, hrana mu se ostavlja na 10-ak minuta i potom odmiče (puna ili prazna) zdjelica. Pošto smo ušli u hladni dio godine, uputno bi bilo davati dva obroka tokom dana, jedan kuhani i topli obrok (može jutarnji), a potom drugi suhi (brikete) tokom drugog dijela dana, također možete i obrnuto - ponuditi hladni obrok ujutro, a topli navečer.
Količina suhog i mokrog obroka ovisi kojom suhom hranom hranite psa, odnosno kolike su preporučene dnevne količine. Preporučena dnevna količina suhe hrane se umanjuje za 1/3, a količina mokre hrane opet ovisi o udjelu riže ili tjestenine u kombinaciji s mesom i juhom; ili samo kuhano meso, ili meso sa tjesteninom bez juhe; te se u ovakvim slučajevima količina obroka prilagodi veličini psa (5-10 ml/kg tjelesne težine = volumen ili zapremina želuca), uz napomenu da se ne smije prenatrpati želudac (zbog torzije). Također,  kod ove pasmine preporuča se davati i nešto više masti nego drugim pasminama, naravno ljeti manje.

OZNAKE: