Povratak

Pripravci koji pomažu kod displazije kukova i za obnovu zglobne hrskavice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Moj pas star 2 godine ima displaziju kukova za koju mi je rečeno da se liječi dodatkom Cane Viton. Međutim, svi pet shopovi su prestali nabavljati navedeni dodatak hrani, a niti ju veterinari više ne drže. Možete li mi preporučiti adekvantu zamjenu? Anja


O: O displaziji kukova možete pročitati na Displazija kukova i na sljedećem tekstu Displazija kukova II. Dnevni unos glukozamina i kondroitina osigurava Vašem psu važne nutrijente za funkciju i oporavak zglobova i hrskavice. Glukozamin, prekursor glikozaminoglikana pridonosi oporavku hrskavice i zglobne tekućine i na taj način indirektno fomiranje hondroitin sulfata. Hondroitin sulfat ima veliki kapacitet vezanja vode te protuupalni efekt i efekt zacjeljivanja jedan je od najvažnijih glikozaminoglikana. Čak djeluje i supresivno na enzime koji sudjeluju u razgradnji hrskavice. Kombinacija glukozamina i hondroitina ima pozitivan učinak kod problema sa zglobovima i podupire obnovu zglobne tekućine. Ekstrakt novozelandske zelene dagnje, dehidrirane hladnim načinom sadrži prirodni kompleks bjelančevina, ugljikohidrate, masti, mineralne tvari, enzime, nukleinsku kiselinu i kao najvažniji sastojak glukozamin-glikane, taj kompleks aktivnih sastojaka potpora je tkivu, hrskavicama i zglobovima.

Izvor kondroitin sulfata je svinjska hrskavica. Omega-3 masne kiseline iz hladnovodnih riba koje pomažu pri upalama zglobova. Vražja kandža je korijen južnoafričke biljke poznata je po umirujućem učinku na aparat za kretanje te blagotvornom učinku na metabolizam hrskavice jer sadrži prirodne gorke esencije i flavonoide koji podupiru metabolizam hrskavice. Vitamin C koji je važan u procesu sinteze kolagena, a također je i antioksidans pa štiti stanice od slobodnih radikala. Vitamin E važan je za metabolizam, tkivo i membrane. Cink ima ulogu protiv upale vezivnog tkiva. Nedostatak cinka u prehrani čimbenik je koji povećava rizik nastanka upale vezivnog tkiva, reume.  Mangan služi za bolju ravnotežu. Mangan je potreban za aktivaciju enzima potrebnih za sintezu molekula GAG-a i proteoglikana. Nedostatak mangana može dovesti do pojave bolova u koljenu, kronične malaksalosti i umora, te gubitka ravnoteže. Jaja, riba, jetra, sirutka i perad su bogati esencijalnim masnim kiselinama. U ponudi pet centra imamo slijedeće pripravke za zglobove:

Caniviton prah (Vetoquinol) sadrži glikozaminoglikan, vražju kanđu, vitamin C i selen te jod i L-karnitin. Glukozamin tablete ( Dr. Alders) koje sadrže glukozamin i kondroitin.
ukusCani agil ne tablete (Anivital) koje sadrže glukozamin, omega-3 masne kiseline, vražju kanđu, vitamin C i E te esencijalne aminokiseline. Synoquin kapsule ili ukusne tablete ( DDL) sadrže glukozamin HCL 99% 225 mg, kondroitin sulfat 175 mg, C vitamin i cinkov sulfat. Cosequin ukusne tablete (Arnika) sadrže glukozamin HCL 99% 500 mg, natrijev kondroitin sulfat 100% čistoće 400 mg. GAG tablete ili prah (Canina) sadrže glikozamin glikan, kondroitin- 4 i 6 sulfat, heparin i heparin sulfat, omega -3 masne kiseline, vitamin E i selen.  Canhydrox GAG tablete koristi se kod već nastalih problema s vezivnim tkivom, zglobovima i tetivama. Sadrži hidroksiapatit (kopleks kalcijevog fosfata) za kosti, silicijeve ili kremene kiseline za čvrstoću vezivnog tkiva i kanđa, vitamina C, E i selena. Arthro-tabs (Canina) tablete povoljno djeluju na izmjenu tvari u kostima, povećavaju gipkost koštane mase i tetiva. Sadrže salix iz vrbine kore koje ublažavaju bolove, vitamin E, B1, željezo, mangan, cink, kobalt, moliobden i bakar. DR. Clauder`s sadrži hidroliziranu želatinu koja u kombinaciji sa vitaminima A, D3, E, C, željezom, manganom, cinkom, jodom i kobaltom potiče nastanak vezivnog tkiva i hrskavične tekućine.
Odabirom jednog od ovih preparata na prirodan ćete način olakšati Vašem psu ustajanje, kretanje i općenito zdravlje zglobova. U ljekarnama Pet centra možete nabaviti i Caniviton prah i sve ostale alternativne preparate.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr