petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Odlučili smo kupiti maltezera, pročitali smo literaturu, ali nismo našli odgovor na ono što nas zanima. Mozda je malo neobično pitanje, al evo, pregledali smo puno slikica psića i neki imaju smeđe mrlje ispod očiju a neki ne, da li to znači da ovi što to nemaju ni u budućnosti neće imati problema sa suzenjem ili ne? Hvala. Emilija

O: Pretjerano suzenje očiju vrlo je često kod maltezera, kao i kod drugih pasmina s kratkom njuškom (shih-tzu, pudl, mops,...). Najčešći je ipak problem u maltezera pojačano suzenje kao nemogućnost odvođenja suza suznim kanalićima pa se suze prelijevaju preko ruba donje vjeđe, što nazivamo epifora. Zbog konstantne vlažnosti u području oko nosa i ispod očiju dosta njih ima smeđe/crvene mrlje, što je još primjetnije zbog bijele boje njihove dlake.

Štenci mijenjaju mliječne i dobivaju stalne zube u starosti od 6 mjeseci.

Tada dolazi do promjene u facijalnom predjelu zbog čega se često javlja pretjerano suzenje. U ovom slučaju, to je veoma teško spriječiti. Vrlo često nakon tog perioda više nema takvih problema. Ipak, neki maltezeri i kao odrasli pretjerano suze pa je potrebno svakodnevno posvetiti više pažnje njezi očiju i dlake oko njih.

Hoće li neki maltezer imati obojenje ispod očiju ili ne, nije jednostavno zaključiti, jer osim suženja odvodnih kanalića razloga za pojavu suzenja može biti više. U svemu tome veliku ulogu ima genetika. Ako su roditelji ili samo jedan roditelj Vašeg psa imali problem sa obojanjem i pojačanim suzenjem očiju, velike su šanse da će i Vaš maltezer imati iste probleme. Umjetne arome i bojila u gotovim hranama na tržištu mogu dodatno pogoršati situaciju kao i, kod nekih pasa uočena, preosjetljivost na određene vrste proteina u hrani.

O fiziologiji nastanka obojenja i koje su još dodatne komplikacije koje se razvijaju zbog prekomjerenog prelijevanja suza pisala je vrlo detaljno i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. u svojem odgovoru naslovljenom Tamno obojane mrlje na svijetloj dlaci i iscjedak iz očiju maltezera.

OZNAKE: