Povratak

Prhutanje kože psa kao medicinski problem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kokericu staru 7 mjeseci i nikako da se riješimo prhuti, koje na dane ima puno, a na dane ne, jako ružno izgleda jer je ona crna. Bili smo kod veterinara, koji je rekao da će joj Vetstar glavaderm kapsule pomoći. Prije toga je popila cijelu kuru Caniderm kapsula i nikakvog pomaka nema. Kupam je isključivo Meloderm šamponom, jede RC, kuhanu rižu, lešo piletinu, puretinu, teletinu i mrkvu. Pitala sam veterinara može li napraviti test da vidimo od čega je prhut jer me strah da nije seboreja, no on je odgovorio da seboreja nije, da je to puno gore od ovog što ona ima. Molim Vas da mi kažete može li se ta prhut tretirati nečime da potpuno nestane ili ne možete znati bez pretrage? Unaprijed zahvaljujem, Tina

O: Stare stanice kože odumiru i ljušte se, a zamjenjuju ih nove stanice. Taj bi se proces trebao događati postepeno i neprimjetno. Međutim, kod prhutanja se proces odumiranja stanica toliko ubrzava, da odumrli ostaci kože počinju formirati ljuskice.

Ponekad prhutanje kože može biti popraćeno svrbežom i/ili crvenilom. Sve to ovisi o uzroku koji je potaknuo prhutanje kože.

Pojačano stvaranje prhuti je obično znak neizbalansirane prehrane, a rjeđe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Također se prhutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza te gljivičnih oboljenja. Prhut je česta pojava i u zimskim mjesecima, dok naši ljubimci pretežno borave u kući. Posebice su osjetljivi na centralno grijanje jer suhi zrak pojačava suhoću i ljuskanje kože.

Prhutanje kože je medicinski problem pa bih Vam preporučila da ponovno posjetite svog veterinara kako bi utvrdio točan uzrok prhutanja i kako bi odredio da li se radi o suhoj ili masnoj seboreji. Naime, činili ste sve što se obično preporučuje u terapiji opisanog stanja (kvalitetna prehrana, dodaci prehrani, medicinski šampon), a nije polučilo rezultatom.

Također, moram napomenuti kako je dijagnostika dermatoloških bolesti vrlo zahtjevna i dugotrajna, uključuje i pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a sve sa ciljem otkrivanja uzroka patološkoj pojavi kako bi u konačnici došlo do izliječenja bolesti. Isto tako, liječenje kožnih bolesti ponekad traje iznimno dugo (i do 6 mjeseci), ovisno o inicijalnom uzroku, pa je potrebna velika upornosti i strpljivost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr