franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Štencu starom 8 mj. stalno se prhuta koža na leđima. Inače se hrani Eukanuba Puppy hranom, u stanu je, a prosječno se kupa 1x u 2 ili 3 mjeseca. Zanima me što je uzrok tomu. Unaprijed zahvaljujem, Sonja


O: Stare stanice kože odumiru i ljušte se, a zamjenjuju ih nove stanice. Taj bi se proces trebao događati postepeno i neprimjetno. Međutim, kod prhutanja se proces odumiranja stanica toliko ubrzava, da odumrli ostaci kože počinju formirati ljuskice. Ponekad prhutanje kože može biti popraćeno svrbežom i/ili crvenilom. Sve to ovisi o uzroku koji je potaknuo prhutanje kože.

Pojačano stvaranje prhuti je obično znak neizbalansirane prehrane, a rjeđe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Također se prhutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza te gljivičnih oboljenja. Prhut je česta pojava i u zimskim mjesecima, dok naši ljubimci pretežno borave u kući. Posebice su osjetljivi na centralno grijanje jer suhi zrak pojačava suhoću i ljuskanje kože. Neprikladni šamponi također mogu utjecati na pojavu prhuti i svrbež.

Prhutanje kože je medicinski problem pa bih Vam preporučio da posjetite svog veterinara kako bi utvrdio kontekst u kojem se događa prhutanje.

OZNAKE: