Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobili smo štene Westyja. Stara je 3 mjeseca, cijepljena i očišćena od parazita. Zdrava je i živahna, ali smo otkrili da oko 2-3 cm od vrha repa ima lom koji očito nije saniran i krivo je zarastao. Da li se to može ispraviti i kako?
Hvala,
Petra

O: Prijelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena djelovanju neke vanjske sile).

Prijelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je očuvana cjelovitost mekih tkiva.

Prema obliku, prijelomi se dijele na :
1. poprečne ili kose
2. prijelome s više koštanih ulomaka
3. prijelome s defektom (otkine se dio kosti)

Prema broju, prijelomi mogu biti jednostruki ili složeni.

Klinički se prijelomi manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom (kod otvorenih prijeloma), životinja uglavnom štedi oboljeli ekstremitet, šepa, ograničene su fiziološke kretnje ozljeđenog dijela tijela ili su potpuno onemogućene, a zbog boli se ljubimac manje kreće, slabije jede i depresivan je.

Zaraštavanje kosti ovisiti će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mlađih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnažaju i oko mjesta loma stvaraju "ovojnicu" koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamijenjuje koštanim tkivom.

Prijelomi se dijagnosticiraju Rtg pretragom. Liječe se fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao ili se liječe osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3-4 tjedna.

Ako kost jedanput krivo zaraste, sanira se pomoću ponovnog umjetnog prijeloma (u kontroliranim uvjetima) i repozicije koštanih ulomaka.

Pozivam Vas da se obratite Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će meritorno osoblje procijeniti situaciju kod Vašeg ljubimca te u skladu s njom odrediti daljnje postupke liječenja.

OZNAKE: