Povratak

Prijelom zdjelice štenca uslijed udarca auta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam par pitanja. Psa mi je udario auto, bio je na rengenu i rekli su mi da mu je puknula zdjelica i napukla dva rebra. Problem je u tome što su rekli da mu je zdjelica pomaknuta u desnu stranu od udarca, isto tako piškiti može, to sve obavlja pod sebe, ali kakati ne može, to me jako brine. Pa zato, postoji li ikakva nada za njega jer doktori su rekli da nije baš najbolje, a star je samo 3 mjeseca, vrsta azijat - srednjeazijski ovčar? Šaljem vama pitanja jer svaki odgovor mi je potreban jer nismo izgubili nadu za njega. Unaprijed hvala! Petra

O: S obzirom na nemogućnost pregleda Vašeg ljubimca, pa samim time i postavljanja dijagnoze te terapije i prognoze, a isto tako i na hitnost stanja, mogu Vam jedino sugerirati da drugo mišljenje potražite na Veterinarskom fakultetu, Klinika za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju.


Kosti zdjelice su zaštićene muskulaturom, a lomovi nastaju uglavnom prilikom jake mehaničke sile kao npr. od udarca automobila. Kosti zdjelice su hvatište velikom broju mišića trupa i stražnjih nogu, a anatomski oblikuju kanal kroz koji prolaze živci, krvne žile te meka tkiva urogenitalnog trakta i debelo crijevo. Prilikom djelovanja mehaničke sile dolazi i do utjecaja na funkciju tih organa, živaca i krvnih žila u različitom stupnju. Trauma urinarnog trakta se dogodi u skoro 40% slučajeva, ali  ne mora  uvijek doći i do oštećenja urinarnog trakta, ako su kosti slomljene. Ozljede debelog crijeva su rjeđe, osobito ako nije došlo do pomaka puknutih kostiju. Peristaltika u crijevu može biti poremećena zbog bolova jer se pas ne može napinjati kako bi obavio veliku nuždu.

Više o problematici liječenja, suzbijanja boli i oporavku nakon traume zdjelice, pisala je kolegica Sonja Vojnović, dr.med.vet. u odgovoru naslovljenom Prijelom zdjelice psa nakon udarca auta - liječenje, suzbijanje boli i oporavak.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr