Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Psu (zlatni retriver, mužjak, velik primjerak) redovno stavljamo Advantix svaka 4 mjeseca, ali s obzirom da dolazi toplije vrijeme i da živimo u blizini Sljemena, vikendom odemo na šetnju Sljemenom i on se sa užitkom kupa po potocima. Moje pitanje je koliko često bismo mu trebali stavljati Advantix s obzirom na često kupanje i s obziorm na to da tamo ima mnogo krpelja?
Nikolina

O: Advantix je učinkovit insekticid, akaricid i repelent, koji u Spot-on pripravku sadržava kombinaciju imidakloprida 10% i permetrina 50%.

Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha (adulticid) i njihovih ličinki (larvicid), kao i onih u okolišu, nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid.

Nakon dermalne aplikacije Advantixa Spot-on, djelatne tvari brzo se raspodijele po koži i dlaci (transpozicija) i tu ostaju aktivne oko mjesec dana. Transkutano se resorbiraju male količine što ne umanjuje djelotvornost pripravka. Nakon tretiranja buhe na psu uginu u roku od 24 sata, a naknadna infestacija spriječena je tijekom mjesec dana. Pripravak nanesen na kožu djeluje repelentno i na krpelje ili ih ubija. Krpelji koji su u vrijeme aplikacije Advantixa na psu bit će ubijeni, no ostat će i dalje pričvršćeni.

Pripravak ostaje učinkovit ako se pas smoči, pokisne ili okupa. No, u okolnostima kada je životinja često u vodi potrebno je ponoviti tretiranje, a što ovisi o stupnju infestiranosti okoliša ektoparazitima. Psa se smije tretirati najviše jednom tjedno. Kada je potrebno psa oprati šamponom preporučuje se to učiniti prije aplikacije Advantixa ili najmanje dva dana nakon tretmana, kako se ne bi moralo ponoviti aplikaciju.


OZNAKE: