Povratak

Primjena Frontline spreja i ampula na štencima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Htjela bih Vas pitati mogu li svom dvomjesečnom labradoru dati jednu ampulu Frontlinea Combo bez štetnih posljedica? I koju vrstu da joj dam, za velike srednje ili male pasmine? Hvala unaprijed! Anja

O: Ampule Frontline od Meriala preporuča se aplicirati kod štenaca koji su navršili 10 tjedana starosti i čija je tjelesna težina veća od 2 kilograma. Prema trenutačnoj težini psa, odnosno štenca, uzima se određena ampula, a štenci obično započinju s ampulom koja je namijenjena njima i malim pasminama (od 2 kilograma do 10 kilograma težine).

Frontline Combo ampule uklanjaju odrasle buhe s psa tijekom 8 tjedana, uništava jaja i ličinke buha 8 tjedana, uklanja krpelje tijekom 4 tjedna od dana primjene ampule na kožu ljubimca.

Kod većine vlasnika postoji mala nedoumica oko svrhe ovih ampula. Naime, funkcija Frontline ampule je uklanjanje buha (nakon 18 sati od uboda u kožu psa) i krpelja (ugibaju nakon 48 sati od uboda), što znači da svrha ampule nije repelentna ili odbijajuća te će vlasnik na svom ljubimcu uvijek pronaći po koju buhu ili krpelja, ali njihova sudbina je već određena (ugibaju), a samom primjenom na kožu psa vlasnik je prvenstveno zaštitio svoga psa od inavazije nametnika i onemogućio prijenos nekih bolesti s nametnika na psa (piroplazmoza, virusni meningoencefalitis...). Također, vlasnik primjenom ovih ampula štiti svoju kuću, stan i okolicu od razmnožavanja navedenih nametnika.

U slučaju da je štene mlađe od 10 tjedana i lakše od 2 kilograma, Merial preporuča korištenje Frontline spreja koji se može koristiti na štencima već nakon par dana života (već od 5. dana života), a njegov učinak je trenutačan (buhe ugibaju u roku par sekundi po primjeni). Sprej poput "kišobrana" štiti štence sljedećih 6 tjedana od buha. Uz savjet da se prvi put sprej koristi od strane veterinra, kako bi bio pravilno apliciran (izbjegavanje sluznica očiju, njuške), u dovoljnoj količini (2-4 puta pritisnuti pumpicu bočice od 250 ml ili 500 ml na 1 kilogram tjelesne mase psa), a sljedeći put vlasnik će znati i sam primijeniti ovu zaštitu na pravilan način.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr