Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas mi ima 14 mjeseci. Da li se može cijepiti vakcinom protiv zaraznih bolesti (Vangurad vakcinom) ako ima upalu grla ili ako je u pitanju parainfluenca? Pas se danas igrao s nepoznatim psom. Taj nepoznati pas nekako čudno diše, kao da hrokti pa se bojim da mi nije zarazio psa. Da li se Vanguard daje potkožno ili intramuskularno, šta je učinkovitije?
Zahvaljujem, Elvedin

O: Vanguard plus 5 je atenuirana vakcina virusa štenećaka (CD), adenovirusa-2 (CAV-2), parvovirusa (CPV), i virusa parainfluence (CPI).

Plus u vakcini se odnosi na komponentu parvovirusa koja pruža dodatnu imunološku zaštitu koja može premostiti znatne količine majčinih CPV antitijela u štenaca 6 tjedana i starijih.

Sve vakcine Vanguard plus sadrže atenuirane sojeve adenovirusa-2 (CAV-2), koji štite od CAV-2 respiratornih bolesti i zaraznog hepatitisa pasa (ICH) uzrokovanog virusom adenovirus-1 (CAV-1) vrlo srodnog CAV-2. CAV-2 komponenta osigurava dvostruko djelovanje bez uzrokovanja postvakcinalnih nuspojava (uveitis i zamućenje rožnice) ponekad udružene sa standardnim CAV-1 vakcinama.

U mladih životinja prisustvo majčinih antitijela može blokirati imunološki odgovor na cjepivo pa se serije vakcina daju u pravilnim vremenskim razmacima i na taj se način stvara aktivni imunitet protiv cijepnih antigena i drugim antigenima.

Vakcinacija se provodi kod zdravih ljubimaca s/c ili i/m. Naime, na takav način osiguran je pravilan razvoj imunosti i imunološkog odgovora pri kontaktu s gore navedenim uzročnicima. Tako razvijena imunost traje prema preporukama proizvođača, odnosno trebala bi se ponavljati svake godine.

U svim drugim slučajevima, npr. kada je ljubimac bolestan ili mu je zdravstveni status narušen, moguće je da se nakon vakcinacije ne stvori dovoljno jaka imunost koja će zaštititi ljubimca kroz godinu dana, odnosno i sam proizvođač navodi da vakcina neće biti kvalitetno učinkovita.

Sam proizvođač ("Pfizer") navodi da se ova vakcina aplicira intramuskularno ili subkutano, odnosno proizvođač garantira učinkovitost preparata apliciranog na bilo koji od ta dva načina.

OZNAKE: