Povratak

Pripravci i savjeti za rehidraciju organizma pasa po ljetnim vrućinama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Dobar dan. Imam njemačkog ovčara starog 2 godine. Interesira me da li postoje elektroliti ili neki drugi pripravci za psa po velikim vrućinama. Sa psom puno treniram a pošto su počele velike vrućine da li postoji neki pripravci za lakše podnošenje vručina i veču izdržljivost. Inače psa trenutno hranim sa royl canina energi 48oo, ali nisam zadovoljan sa hranom jer pas ima problema sa žlijezdama opčenito sa royal caninovom hranom. A hrana royal canina energi 48oo nije ono što piše i po svojoj jako visokoj cijeni ne daje očekivane rezultate po svojem sastavu i potrebama psa. Hvala. Željko.


O: Tijekom velikih vrućina, organizam, kako kod životinja tako i kod ljudi, zahtjeva veći unos tekućine. Na takav način se može spriječiti dehidracija organizma kao i svi drugi zdravstveni problemi koji iz nje i proizilaze. U tu svrhu, uvijek se savjetuje osigurati dovoljne količine pitke vode koje bi trebale stalno biti na raspolaganju ljubimcima. Naravno, poseban slučaj su ljubimci koji su u radu te pojačanoj aktivnosti. Naime, kod njih je zbog pojačanih potreba s jedne strane potrebno osigurati prikladnu pravilnu i prema potrebama prilagođenu prehranu te spriječiti gubitak tekućine.

Iz tog razloga, moguće je takvim ljubimcima dodatno potpomoći primjenom nekih od preparata namijenjeni rehidraciji organizma. Tako, na tržištu postoje mnogi proizvođači, kao što je Newborn Animal Care Hydraboost ili Royal Canin Rehydration support. Newborn Hydraboost je rehidracijska otopina namijenjena psima i mačkama koja osigurava brzu rehidraciju organizma uz uspostavljanje elektrolitnog balansa. Sam proizvođač i navodi njenu uputnost u slučajevima pojačanog napora i velikih vrućina.
Royal Canin Rehydration support predstavlja dodatak prehrani koji dolazi u obliku praha i ima namjenu da u različitim uvjetima dehidracije organizma, povišenim razinama elektrolita i visoko probavljivih sastojaka u kratko vrijeme nadoknadi izgubljenu tekućinu kao i elektrolite.

Također, na tržištu se nude i mnogi drugi preparati. Tako, mogli bi izdvojiti i Canina Canivita. To je emulgirani multivitaminski tonik koji posjeduje 12 vitamina te ga proizvođač savjetuje u slučajevima jakog opterećenja, dresure, kod ljubimaca prilikom zahtjevnih radnji (lov, utrka,..),... Po primjeni, isti djeluje već kroz 10 minuta.
Vezano uz hranu, savjetujem Vam da se konzultirate i sa samim dobavljačem, odnosno generalnim uvoznikom za Hrvatsku. Njegovi točni podaci (naziv, adresa, internet adresa kao i telefonski broj) se nalaze na deklaraciji samog proizvoda. Stručnjaci po pitanju nutricionizma kod ljubimaca će moći odgovoriti Vam na sva pitanja kao i sa ponekim savjetom dodatno Vam potpomoći oko primjene kao i odabira najprikladnije hrane namijenjene Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr