Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju A. staforda 9 mjeseci staru. Na prvom  tjeranju  mi se  zaljepila s mužjakom, pa me zanima da li  bi  se  mogla razboliti radi prerane  trudnoće? Znam da  se preporuča  parenje  nakon trećeg tjeranja. Unaprijed hvala, Jelena

O: S obzirom da Vaš pas spada u srednje velike pasmine, koje potpuno sazrijevaju nakon 15 mjeseci starosti, svakako je njena dob od 9 mjeseci prerana za parenje, odnosno za prvo leglo. Gledajuci sa zdravstvenog stajališta, preporučljivo je da vlasnici tu dobnu granicu pomaknu za 12 mjeseci, da ne žure s parenjem.

Za očuvanje zdravlja kuje trebalo bi je pariti jednom godišnje, no ne prije 1,5 do dvije godine starosti. U toj dobi kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njezin fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njezino zdravlje. Prerano parenje nezrele kuje ne mora, ali može završiti negativnim iskustvom u smislu neprihvaćanja štenaca, rađanja mrtvorođene ili deformirane štenadi, a dešava se i proždiranje vlastitog legla. Osim nepovoljnog ishoda za štence, prerano parenje može ugroziti i zdravlje Vaše kujice, naročito ako se parila s mužjakom veće pasmine, jer preveliki plodovi samom svojom veličinom mogu stvoriti problem pri porodu.

U ovakvim slučajevima, procjenu rizika za zdravlje Vaše kujice može jedino napraviti Vaš veterinar na temelju kliničkog pregleda.

U svakom slučaju, prije svake odluke o parenju trebalo bi provesti odredene mjere opreza, kako bi eventualna buduća trudnoća protekla u najboljem redu.

Prije svega, kuju bi trebali odvesti na kompletan zdravstveni pregled, kako bi utvrdili da je organizam zdrav, u dobroj kondiciji i sposoban za parenje. Ne bi bilo na odmet napraviti i vaginalni pregled, kako bi se utvrdilo da je rodnica prohodna i da nema nekih prirodenih anomalija koje bi mogle otežavati štenjenje.

Osim toga, kuja bi prije odluke o oplodnji trebala biti redovito cijepljena protiv psećih zaraznih bolesti i bjesnoće, te očišćena od crijevnih parazita (što treba provesti i 2 tjedna pred porod i u periodu laktacije).

Svakako posjetite veterinara te načinite UZV pretragu, kako biste potvrdili ili opovrgnuli skotnost kujice. Ultrazvukom se može sa sigurnošću dijagnosticirati graviditet s 3-4 tjedna, ali se ne može točno utvrditi broj plodova. Rentgenom se takoder može dijagnosticirati graviditet i može se, za razliku od ultrazvučne dijagnostike, odrediti broj plodova.

Što se tiče najbolje dobi za parenje, pisala je kolegica dr. Rumiha na sljedećem linku: Najbolja dob za parenje mopsice, a o spolnom ciklusu u kuja kolegica dr. Mlinar-Gruja na: Spolni ciklus kod kuje

OZNAKE: