Povratak

Prirodna zaštita od vanjskih nametnika - Orme Naturali Protection Line

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Andrea Babić, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Čula sam da su u dućane stigli novi proizvodi Armonie Naturali protiv krpelja pa Vas molim više informacija o njima. Imamo neugodna iskustva s proizvodima koji su se do sada mogli kupiti kod nas (Frontline, Advantix), tj. ružne alergijske reakcije na kož,i iako su sredstva korištena prema uputama, pa bismo voljeli isprobati neki prirodni proizvod. Zanima me ima li kakvih opasnosti od nuspojava za ove proizvode? Ivona

O: Armonie naturali, talijanska linija prirodne kozmetike za pse, nedavno je "osvježila" svoj naziv i izgled te se sada zove Orme naturali.

Dostupne su tri linije proizvoda: Beauty, Care i Protection.

Protection linija je prirodna zaštitna kozmetika bazirana na ulju drva Neem koji je nemio kukcima pa tako i parazitima.

Neem stablo je podrijetlom iz Indije, gdje je već stoljećima poznato kao "seoski  lijek" i smatra se glavnim sastojkom Ayurvedske medicine. Zahvaljujući aktivnim spojevima dobivenim iz sjemenki, lišća, cvijeća i kore, od kojih je najvažniji azadirahtin, Neem se koristi u borbi protiv nametnika u domovima, kod stoke i usjeva. U svojoj postojbini je u širokoj primjeni u prirodnoj medicini, a koristi se i u mnogim kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Unatoč svojoj visokoj  biološkoj aktivnosti azadirahtin nije toksičan za sisavce, vrlo brzo se razgrađuje u okolišu i nema nuspojava kod neciljanih vrsta, kao ni za korisne kukce. Ulje se dobiva  hladnim prešanjem (drobljenjem) jezgre sjemenki, a njegovi proizvodi se koriste za kontrolu infestacija. Unatoč povijesnom znanju o koristi od ovog stabla, mogućnosti  njegovih proizvoda u suzbijanju nametnika je tek nedavno priznata. Neem ima nekoliko različitih osnovnih  načina djelovanja pa je na taj način onemogućeno razvijanje otpornosti nametnika. Sintetička proizvodnja je također nemoguća. Azadirahtin utječe na hormonski sustav, hranjenje, reprodukciju, metamorfozu i sposobnost letenja kukaca. On djeluje i kao regulator rasta te tako sprječava razvoj u procesu presvlačenja kukaca.

Ideja proizvođača je bila kreirati zaštitni proizvod slobodan od kemijskih preparata.

Kao i kod svakog prirodnog preparata, tako i kod ovih proizvoda jedino kontinuirana upotreba daje primjerene rezultate, a pošto u svojem sastavu nemaju kemijskih insekticida, uspješnost njihovog djelovanja ovisi o mnogim faktorima, a glavni postulat prirodnih pripravaka je upravo "Ne čini zlo". Prirodni proizvodi se trebaju koristiti postojano i pažljivo nanoseći da sa sigurnošću dopru do kože kućnog ljubimca. Učestalost korištenja ovisi o okolišu te o životnim i prehrambenim navikama kućnog ljubimca. Vremenski uvjeti također mogu utjecati na učestalost primjene.

Vjerujem da odgovorno možemo reći da preparati Orme naturali, ukoliko se koriste prema preporuci proizvođača navedenoj u uputi, predstavljaju sjajno prirodno sredstvo za kontrolu nametnika pasa i mačaka. No, ukoliko je riječ o psima koji su alergični na ugriz buhe, ne možemo tvrditi da će životinja apsolutno u svakom trenutku biti 100% slobodna od svih parazita. Takve tvrdnje, uostalom, ne mogu pružiti ni proizvođači sintetskih antiparazitika, lijekova s djelatnim tvarima izrazite toksičnosti u slučaju prekoračenja doze ili aplikacije na određene kategorije životinja.

Linija Protection line je razvijena zbog potrebe za zaštitnim proizvodima koji se sa sigurnošću mogu koristiti na mladim, gravidnim, starijim, bolesnima te kućnim ljubimcima u fazi oporavka, a prije svega na onima koji su u kontaktu s djecom. Činjenica je da korištenje kemijskih preparata u takvim okolnostima ima  mnogo kontraindikacija. Također, linija Protection line proizlazi iz istraživanja prirodnih sastojaka s najvišim stupnjem kvalitete i čistoće kako bi se postigla maksimalna učinkovitost uz najveću sigurnost.

Do sada nije prijavljena ni jedna alergijska reakcija psa ili mačke na navedene preparate. Jedina nuspojava bila je uočena kod mačaka koje je smetala uljna mrlja na dlaci na mjestu aplikacije spot on pripravka pa su se intenzivno lizale u želji da "očiste" to mjesto, a najčešće su te nuspojave bile prijavljivane iz kućanstava s više mačaka, gdje su mačkejedna drugoj "prale" krzno. Navedena nuspojava je uklonjena u novoj seriji proizvoda na način da je smanjena gustoća ulja u pripravku. Pojava alergija nije uočena. Dapače, cijela serija artikala Orme naturali je i nastala upravo u želji da se tržištu ponudi kvalitetna i učinkovita, prirodna kozmetička linija koja će omogućiti neopasnu alternativu kemijskim insekticidima te sredstvima za pranje i njegu opterećenim sintetskim "pojačivačima" i slično.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr