Povratak

Crvenilo, prištić na njuški i promjene oko usta psa | Mikrosporoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam francuskog buldoga i primjetila sam pokraj usta neki "prišt", nakon par dana se to proširilo, šaljem Vam sliku kako to izgleda. Možete li mi savjetovati što napraviti, trenutno nisam u mogućnosti otići do grada u veterinara, ako postoji neka mast , krema... Hvala, lp, Marina

O: Savjetujem Vam da s Vašim psom posjetite veterinara jer na temelju priložene slike pretpostavljam da se radi o mikrosporozi, kod koje postoji mogućnost prijenosa na čovjeka.

Mikrosporoza je najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis, a nešto rjeđe Microsporum gypseum i ubraja se u dermatofitoze. Dermatofitoze su kontagiozne bolesti te se prenose direktnim i indirektnim kontaktom s oboljelom životinjom. Također dermatofitoze su i zoonoze, tako da postoji mogućnost da se ova kožna bolest prenese sa životinje na čovjeka i obrnuto. Inkubacijski period iznosi dva do tri tjedna. Klinička slika karakterizirana je pojavom alopecija kružnog oblika te je to najkarakterističniji simptom ovog kožnog oboljenja. Također na alopetičnom području koža može biti ljuskava, zacrvenjena (zbog prisustva upale) te mogu biti prisutne i kraste. Ujedno moguća je i diskoloracija kože zahvaćenog područja u vidu promjene boje u crnu ili sivu, a moguća je i pojava svrbeža. Klinički slika je veoma varijabilna i zapravo ovisi o otpornosti životinje tako da do kliničkog očitovanja najčešće dolazi u mlađih životinja, kod životinja s oslabljenim imunosnim sustavom, kod životinja koje žive u neadekvatnim higijenskim uvjetima te kod životinja koje su nedavno bile na terapiji antibioticima ili kortikosteroidima.

Dijagnozu možemo postaviti na temelju pregleda Woodovom lapom, nativnom mikološkom pretragom ili kultivacijom gljivica iz skarifikata kože na hranjivoj podlozi.

Liječenje je lokalno i sustavnom. Sustavno liječenje obuhvaća primjenu kupki, a nešto rjeđe antimikotskih masti i krema. Sustavno liječenje podrazumijeva primjenu antimikotika i to najčešće ketokonazola, itrakonazola te terbinafina. Također treba napomenuti da je veoma važna i dezinfekcija prostora u kojem životinja boravi zbog ranije navedene mogućnosti prenošenja uzročnika uslijed indirektnog kontakta.

Nažalost, bez prethodnog kliničkog i dermatološkog pregleda koji su potrebni za postavljanje točne dijagnoze, nisam u mogućnosti savjetovati Vas u izboru odgovarajućeg lijeka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr