Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi pokušate pomoći ovim putem u vezi mog labradora. Star je 7,5mj. Prije 3 tjedna na usnici mu se pojavio kao neki prištić, tvrd i okrugli. Sad je narastao i otprilike je velik kao O (mrvicu veći). Ista takva dva je sad dobio i na rascjepu na nosu, ali su ovi sitni. Ovaj tjedan ću ga voditi veterinaru, ali me zanima šta bi to uopće moglo biti. Inače je zdrav i nema nikakvih promjena u ponašanju. Unaprijed hvala, Darija

O: U štenaca se dosta često javljaju ovakve promjene kao posljedica pada imuniteta.

Takve imunološki uvjetovane kožne bolesti nazivaju se pemfigus, a javljaju se u nekoliko oblika (pemphigus foliaceus, pemphigus vulgaris, pemphigus erythematosus i pemphigus vegetans).

Sva stanja uključuju autoimuni odgovor gdje organizam psa proizvodi protutijela protiv vlastitog epidermisa (vanjskog sloja kože). Ovo se događa kada imunosni sistem detektira protein koji je sastavni dio organizma, ali ga ne uspijeva prepoznati kao takvog. U tom slučaju se tijelo pokušava oduprijeti ili odbaciti vlastiti dio tijela.

Najčešće se javlja u području usta, nosa, očiju, anusa i genitalija. Lezije se mogu proširiti i na druge dijelove kože kao što je područje ispod ruku i između nogu. Od svih oblika pemfigusa najčešći je pemphigus foliaceas kojeg karakteriziraju pustule (gnojem ispunjeni prištići) ispod površine kože. Obično prsnu i sasuše se u kraste.

Zatim, uzrok opisanim promjenama može biti infekcija ili pak kontaktna alergija. U oba slučaja javljaju se akne na vanjskim rubovima usana. Infekcija se obično javlja u slučaju korištenja plastičnih posuda za hranu i vodu jer se bakterije zadržavaju i namnažaju u sitnim oštećenjima plastike. Tada se, u onih pasa koji su skloni topičnim bakterijskim infekcijama, javlja reakcija. Kontaktna alergija se redovito ispoljava u onih pasa koji su znatiželjni i guraju njušku gotovo gdje god stignu.

Problem se rješava već prema uzroku, ili mijenjanjem materijala posuda za hranu i vodu (preporuča se keramičke ili one od nehrđajućeg čelika) ili pak prema nalazu uzetog brisa kože antibioticima.

OZNAKE: