Povratak

Prisutnost krvi u mokraći (hematurija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas, mješanac labradora, star 6 godiina, već duže vrijeme prilikom mokrenja izbacuje i krv (crvena mokraća) i čini mi se da mršavi, a ponekad ima problema sa stražnjim nogama. O čemu bi se moglo raditi?
Hvala unaprijed na odgovoru, Petar

O: Hematurija je prisutnost krvi u mokraći, a može nastati zbog više različitih uzroka: upala mokraćnog mjehura (cistitis), bolesti prostate, infekcije i zatajenja bubrega, infekcije mokraćnog mjehura, nastajanje kamenaca (urolita) u bubrezima ili mjehuru, traume i trovanja...

Infekcije urinarnog trakta najčešće nastaju zbog prodora bakterija kroz genitalni trakt i uretru do mokraćnog mjehura. Mokraćni mjehur je u normalnim uvjetima sterilan, dok u uretri nalazimo normalnu bakterijsku mikrofloru. Da li će doći do infekcije mokraćnih putova ili ne, ovisi o patogenosti prisutne bakterije, kao i o obrambenim sposobnostima organizma.

Infekcija može nastati  iz donjih mokraćnih puteva prema mjehuru i bubrezima, a može i obrnutim putem, npr. od pijelonefritisa, tj. gnojne upale bubrega od koje nastane i upala mjehura. Upala mjehura cystitis može biti posljedica zastoja mokraće zbog mokraćnih kamenaca, neoplazme, tj izrasline, raznih ozljeda, bolesti kralježnice, bolesti prostate, kronične dilatacije mjehura itd.

Po tijeku bolesti upala mjehura može biti akutna i kronična. Javlja se otežano i učestalo mokrenje u malim količinama, napetost trbušne stijenke, pogrbljenost, bolnost na palpaciju, hematurija (krv u mokraći), upala potrbušnice i ruptura mokraćnog mjehura.

Da bi liječenje bilo uspješno, potrebno je prvo postaviti dijagnozu. Neophodne su laboratorijske pretrage urina i to kompletna analiza urina, kao i mikrobiološka pretraga urina, također i osnovne krvne pretrage kako bi provjerili funkciju bubrega te dobili uvid u krvnu sliku. Rentgen urinarnog trakta, kao i ultrazvučni pregled, neophodni su za otkivanje prisutnosti nekih vrsta mokraćnih kamenaca te promjena na stjenkama mokraćnog mjehura izazvanih malignim oboljenjima.

Zbog muguće bakterijske infekcije je preporučljivo napraviti bakteriološku pretragu urina, kao i antibiogram, kojim dobijemo podatak o kojoj se bakterji radi te na koji je antibiotik osjetljiva.

O mokraćnim kamencima kod psa pisao je detaljno kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. ovdje.

O upali bubrega pisala je kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr.vet.med. ovdje.

S obzirom na to da je hematurija samo posljedica mnogobrojnih uzroka, potrebno je obratiti se veterinaru kako bi se utvrdio pravi uzrok nastalog stanja i da se provedu pretrage te započne potrebno liječenje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr