Povratak

Probavne poteškoće i mekana stolica psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam psa njemačkog lovnog terijera. Hranim ga pilećom juhom, naravno sa četvrtinom piletine isjeckane u juhi. Večernji obrok konzerve različitih proizvođača, da mu ne bude jednolična prehrana... E, sad me zanima zašto nakon prvog obroka pilećeg pas ima proljev žute boje, vodenast koji ga muči da se nateže na stolicu još pet-šest puta i bude malo isto te žute vodice i masti... Da li mu je juha premasna? Začinjena? Stavljam malo soli, crvene paprike, krumpir, celer korijena i mrkvice? I nakon konzerve isto rijetka stolica? Da napomenem, psa čistim svaka 4 mj. od parazita. Puno hvala. Lp, Maja

O: Kako ste naveli da hranite svog psa konzervama različitih proizvođača, upravo tu vidim začetak problema. Naime, nije svejedno koje su konzerve u pitanju i koje kvalitete, a isto tako nije dobro prečesto ih mijenjati jer se razlikuju i po sastavu i po omjeru hranjivih tvari te konzistenciji. Bilo bi dobro stoga da dajete konzerve jednog  proizvođača pa eventualno povremeno promijenite samo vrstu mesa radi različitog okusa.

Također, možete psu uz konzervu dati kuhanu rižu koja sprječava proljev i gubitak vode  iz tijela. Uz to, da bi se probavni trakt što prije smirio, možete dodati psu probiotsku pastu Canigest u svaki obrok. Ona sadrži kaolin, pektin, glutamin, prebiotike i probiotike. Ona će pomoći da sadržaj crijeva nabubri i bolje se poveže. Uz navedenu pastu, uputno je  davati vitamin B12  čiji je nedostatak češći nego što  se misli i vrlo često samo njegov nedostak uzrokuje proljev i vodenastu stolicu. Juhice koje kuhate psu preporučujem; mrkva, celer, peršin su odličan izvor vlakana, vitamina i kalija, no nastojte da na mesu ne bude previše kožice s masnoćama, a višak masnoće s vrha juhe oberite. Također, možete u juhu dodati  neke od psećih granula kako bi konzistencija bila gušća.

Ukoliko ni to ne riješi probleme s probavom, uzroci mogu biti u hormonalnom disbalansu ili eventualnom manjku probavnih enzima što bi se moralo potvrditi  stručnim pregledom kod veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr