Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam chow chowa starog 2,5 god. Prije 2 mjeseca počeo je piti Panaze i Vitamin B kompleks radi gušterače i pit će ih doživotno. Strašno je prije toga bio smršavio, gubio je mišićnu masu, a normalno je jeo. Sada je on puno bolje, ali svejedno se nije udebljao. Jede dva puta dnevno. Na stranu ide 3-4 puta dnevno, tako da to što pojede izbaci. Da li će se on ikad više udebljati i je li normalno da toliko puta ide na stranu? Veterinar mi je rekao da treba vremena da vrati težinu jer je bio u jako lošem stanju (nije se sam mogao dignuti na noge).
Hvala!
Tanja

O: Kod pasa koji imaju probavne poremećaje uzrokovane nedostatkom enzima gušterače, posebnu pažnju treba posvetiti trajnom reguliranju hranidbe, dijeti i davanju enzima.  Neka istraživanja upućuju na to da neprikladna ishrana može biti primaran uzrok nastanku te bolesti, te također produljiti trajanje proljeva, čak i u onim slučajevima kada nije izazvana prehranom. Tada se sekundarno javlja oštećenje tankog crijeva i pretjerano povećanje broja bakterija tankog crijeva, što uzrokuje nepotpunu apsorpciju prehrambenih sastojaka te gubitak tjelesne težine i proljev.

U većini slučajeva proljev se može sanirati na sljedeći način:
 
1. Smanjiti količinu masti u hrani. Od svih prehrambenih sastojaka koji daju energiju, mast je najkompleksnija za probavu i apsorpciju. Smanjenje količine masti u hrani smanjuje opterećenje oštećenoga probavnog sustava.

2. Bjelančevine moraju biti velike biološke vrijednosti te lako probavljive. Količina bjelančevina u hrani ne smije biti previše smanjena jer neki psi s proljevom mogu imati lošu apsorpciju bjelančevina ili enteropatiju koja uzrokuje gubitak bjelančevina. Stoga, hrana mora biti dobro izbalansirana.

3. Ugljikohidrati moraju biti dobro probavljivi. Probava i apsorpcija ugljikohidrata može biti oštećena u svim slučajevima proljeva, no u usporedbi s mastima škrob je relativno malo opterećenje za tanko crijevo. Kako je količina masti smanjena, ugljikohidrati moraju biti veći izvor metaboličke energije. Riža je važan izvor ugljikohidrata i probavljivija je te se lakše apsorbira od ostalih žitarica.

4. Vlakna bi u hrani trebalo izbjegavati. Najnovija istraživanja pokazuju da velika količina vlakana u hrani nije baš najbolja te su vlakna zapravo kontraindicirana ako je uzrok proljeva neki poremećaj na gušterači. Misli se da vlakna smanjuju djelovanje enzima gušterače u tankom crijevu, a to je nepotrebno povećanje opterećenja za gušteraču.

5. Količina vitamina mora biti dovoljna kako bi nadoknadila moguće gubitke. Proljev može uzrokovati gubitak vitamina B kompleksa. Pri egzokrinoj insuficijenciji gušterače, normalna apsorpcija vitamina B12 veoma je oštećena. I povećana količina bakterija u tankom crijevu može uništiti vitamin B12.
 
6. Količina minerala mora biti dovoljna kako bi nadoknadila moguće gubitke. Neka su istraživanja upozorila na smanjenu apsorpciju cinka kao posljedicu egzokrine insuficijencije gušterače, a moguć je sličan mehanizam i za bakar.

Stručnjaci poznatog Waltham Centra u Engleskoj ispitivali su 50 pasa sa simptomima proljeva zbog oštećenja gušterače. Uz uobičajenu terapiju, psi su dobivali posebno pripremljenu hranu. Veliko poboljšanje uočeno je već nakon mjesec dana terapije, a u sljedećih pet mjeseci stanje je bivalo sve bolje. Najveće i najbolje poboljšanje uočeno je u pasa u kojih je dijagnosticirana egzokrina insuficijencija gušterače: povećala im se tjelesna težina, a dlaka je postala sjajnija i zdravija. Konzistencija se stolice nakon mjesec dana popravila u 83% pasa, a nakon pet mjeseci u 88%.

Egzokrina insuficijencija gušterače je neizlječiva bolest, ali davanjem enzima gušterače i strogim režimom prehrane cijeli život možemo životinji pomoći kako bi doživjela duboku starost. Kolegica Danijela Biban, dr. vet. med., je pisala o toj temi ovdje.

OZNAKE: