Povratak

Probavne smetnje i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas za savjet. Imam ljubimca, psa labradora starosti 3 godine. Prije par dana imao je problema sa stolicom, dobio je proljev i bili smo kod veterinara i dobio je tablete Carbomed koje mu uredno dajemo. Međutim, stanje se nije popravilo. On i dalje ima proljev, a sada i zatvor. Povraća, nezainteresiran je za bilo što. Danas je bio na infuziji i nakon toga je jedno vrijeme bio dobro..skakao..mahao repom...ali sad je ponovno sve po starome. Samo leži, ne reagira na nista, osim na hranu, pije puno vode. Bojim se da pas ne ugine, a ne znamo mu više kako pomoći. Bio je i na vađenju krvi i nalaz je uredan. Molim Vas za neki savjet, jer smo na rubu snaga. Unaprijed hvala. Marina

O: Dobro je to što je nalaz krvi uredan. Da se radi o nekoj jačoj zaraznoj bolesti, parametri krvi bi to i pokazali, npr. povećanje ili smanjenje vrijednosti leukocita.

Carbomed je dobar proizvod, eventualno umjesto njega možete korisiti DIA dog tablete koje imaju zaštitno i umirujuće djelovanje na probavnu sluznicu, vežu bakterije, viruse, toksine i ostale štetne tvari kao Carbomed (medicinski ugljen), a dodatno pomažu spriječiti ekstremni gubitak tekućine te nadoknađuju manjak elektrolita uzrokovan gubitkom tekućine čime se spriječava dehidracija organizma. Štite od zakiseljavanja u crijevima i u krvi te zbog lako probavljivih hranjivih tvari koje sadrže pružaju brzo dostupnu energiju.

Također bih u terapiju, ako niste do sada, dodala probiotike (Fortiflora prašak, Florentero pasta i tablete, FloryBoost pasta, Pro-kolin pasta) koji stvaraju balans bakterija u probavnom sustavu i samim time pospješuju urednu probavu.

Što se prehrane tiče najbolji izbor je medicinska hrana izbalansirana za probavne poremećaje (Royal Canin gastrointestinal, Hills i/d, Integra intestinal) ili kuhana dijetalna prehrana (kuhana riža sa dosta rižine sluzi i kuhana piletina ili puretina, bez začina). Kada se probava stabilizira, možete davati vitamine u obliku paste ili tableta da organizam vrati snagu.

Navedene proizvode možete pronaći u dućanima Pet centra.

Savjetujem da ostanete u stalnom kontaktu s veterinarom koji liječi Vašeg psa, pomno pratite ponašanje i sluznice koje moraju biti vlažne i svijetlo ružičaste boje (najjednostavnije je pratiti zubno meso i konjuktive). Dozvolite da pas pije vode koliko god mu treba i neka mu je uvijek dostupna, također je pozitivna stvar što je održan apetit unatoč probavnim problemima čime se spriječava klonulost organizma. Ne znam jeste li dali uzorak stolice na pregled kako bi se ustanovilo prisutstvo ili odsutstvo parazita u probavi, svakako bih preporučila da to učinite jer ako paraziti uzrokuju ovo stanje u terapiju se trebaju dodati antiparazitici ili antibiotici, ovisno o čemu se radi i ovisno što će preporučiti veterinar koji vodi liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr