zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog šnaucera od 8 mj, zadnje vrijeme imamo problema sa hranom. Od 2 mj jede Orijen hranu za štenc, no nastala je nestašica u dućanu za tom hranom. Prvo nisu imali za štenad pa sam morala kupiti Orijen hranu za sve uzraste, koristio ga je nekih 2 m, kada sam našla dobavljače Orijen hrane preko interneta kupila sam od njih ponoovno hranu za štenad. Tu su nastali problemi, povraćao je i završio kod veterinara. Dobio je infuziju, cijelog su ga pregledali i zaključili da je nešto krivo pojeo i pokvario želudac. Sada jede Gastro Intestinal Royal i super ga je prihvatio. Čime da ga nastavim hraniti kada završi to djetno razdoblje?  Sanja

O: Više o prehrani patuljastog šnaucera već je ranije opisala Elena Tijan, dr.vet.med. na: Pravilna i preporučena hrana za patuljastog šnaucera / Orijen hrana. S obzirom na navedenu problematiku u Vašeg ljubimca, procjenu vremena potrebnog za oporavak probavnog sustava morati će načiniti Vaš ambulantni veterinar. Nakon kontrole u ambulanti i zaključka da je sve u redu sa zdravljem probavnog sustava u Vašeg ljubimca, trebati će mu uvesti drugu hranu, ali vrlo postepeno umješavanjem sa gastrointestinalnom medicinskom hranom kroz period od minimalno 5-7 dana.

S obzirom na kvalitetu Orijen hrane, predstavljala bi odličan odabir daljnje prehrane Vašeg ljubimca, a naročito iz razloga što ste je već davali i uočili da odgovara njegovu metabolizmu. No, kako je unazad nekoliko mjeseci teže dostupna na policama trgovina, možete razmisliti i o drugim hranama superpremium kvalitete koje su u redovitoj ponudi Pet centar trgovina: Brit Care Puppy, Purina Pro Plan Puppy Original, Puppy, Digestive comfort ili Puppy Sensitive, zatim Royal Canin Mini Junior, Eukanuba Puppy Small breed ili Puppy Lamb&Rice all breed te Hills Puppy Mini ili Puppy Lamb&Rice.

Dostupnost hrana je iznimno bitna kod prehrane ljubimaca jer se čestim mijenjanjem proizvođača i tipa hrane nerijetko probava vrlo teško ili pak nikako ne stabilizira.
Svakako Vam preporučujem da hranu ili način hranjenja ne mijenjate, dokle god je ljubimac dobro prihvaća, ima urednu stolicu, sjajnu dlaku i sve ostale karakteristike zdravog i sretnog psa. Osim navedenoga, voda uvijek treba biti dostupna kako psić ne bi žeđao. Nikada ne kupujte hranu u tzv. rinfuzi, prepakiranim manjim vrećicama iz originalnih velikih vreća hrane, jer kod takvih prepakiranih proizvoda nikada ne možete biti sigurni što kupujete, koji je rok trajanja i jesu li očuvani svi hranjivi sastojci.

OZNAKE: