Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas je terijer, ne znam tačno koja vrsta. Veoma je star. Jako me brine njegovo oko, malo mu je koža odrana oko oka i iz oka mu curi nešto zeleno. Molim vas da mi što pre odgovorite, šta da radim da mu bude bolje? Hvala, Milica

O: Općenito, najčešći problemi očiju u kućnih ljubimaca su konjunktivitis, keratitis, skleritis, uveitis, krvarenje u prednjoj očnoj komorici i dr. Keratitis kronični površinski (ili degenerativni panus), uzrokuje pigmentaciju i vidljive površinske krvne žile na oku. Ovo nije osobito bolan proces za psa, no ako se ne liječi može dovesti do smanjene sposobnosti vida.

 Keratitis se također javlja i u kroničnim slučajevima suhog keratokonjunktivitisa, koji nastaje kada nedostaje vlažnosti u suzama. Uz ovaj proces redovito je vidljiv gusti iscjedak, poput konopca. U kroničnim slučajevima sloj rožnice počinje biti prožet krvnim žilama, pigmentiran i otvrdnjava zbog dugotrajne iritacije.

Vrlo često se uz keratitis jave i čirevi rožnice.

Najčešće je zahvaćena i zjenica. Uzroci su: uvjetovani imunitetom, infekcije virusima, parazitima, gljivicama, bakterijama, tumorima, traumom ili ozljedom oka, metaboličkim bolestima, idiopatski.

Vidljivo je izraženo crvenilo, suzenje, žmirkanje, nejednako obojana šarenica.

Treba napomenuti kako psi s problemima oka vrlo često i žmirkaju. No, bez konkretnog pregleda oka i okoline oka nemoguće je ocijeniti da li je žmirkanje zbog male ogrebotine rožnice, kamenčića koji se skriva ispod treće očne vjeđe ili probodne rane (borba s mačkom, trn, nagrizajuća sredstva i sl.).

Da bi se točno utvrdio uzrok promjena na oku Vašega ljubimca, da li je bolest oka primarno nastala ili sekundarno kao posljedica drugih infektivinih oboljenja, svakako Vam savjetujem da posjetite svoga veterinara. Na temelju promjene na oku, boji i konzistenciji iscjetka, te eventualno brisa ili prisutstva stanica u iscjetku, doktor veterinarske medicine će postaviti dijagnozu te započeti s primjerenim i djelotvornim liječenjem. Dakle, za preporuku je svakako posjetiti specijaliziranu veterinarsku ustanovu.
 
Detaljno je o ovoj temi pisala kolegica  Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: