Povratak

Problem s pražnjenjem crijeva - konstipacija, opstipacija, megakolon | Gorka sol i ozbiljne nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Unazad 6 dana pas mi ima slabu stolicu, prvo vrlo malo proljev pa onda oko 7-8 cm jako tvrdu i kad je izbaci pukne u dva dijela i kao da je u sredini piljevina, smeće. Par dana je odbijao hranu pa sam mu davao mlijeko, jogurt i vodu. Sada slabo jede, malo hoće, malo neće. Vodu pije ,ali ne kao prije. Bojim se da je zatvor. Inače, pronašao sam 2 krpelja, jedan veći i jedan manji, i odstranio. Inače on je živahan, sluša, ali brine me stolica i slabo jede. Molim savjet. Kako i u kojoj količini mu dati gorku sol? Vladimir

O: Kod pasa se najčešće upotrebljavaju dva pojma i to konstipacija (otežano, neadekvatno pražnjenje crijeva) i opstipacija (potpuni prestanak pražnjenja crijeva). Uzroci mogu biti različiti lijekovi, okolišni čimbenici poput promjene okoline, manjka kretanja, bolnosti u području rektuma, problem sa analnim žlijezdama. Isto tako probleme može uzrokovati neadekvatna prehrana, kosti, dlake ili strana tijela u probavnom sustavu, tumori, hernije, sistemske bolesti (hiperkalcemija, hipokalemija, hipotireoidizam), problemi sa prostatom, različite ozljede kralježnične moždine ili živaca koji se nalaze u zdjelici pa čak i nedostatan unos vode.

Ukoliko izmet ostaje dugo u psu, sva vlaga se resorbira i stolica postaje suha i tvrda i teško prolazi. Dugotrajni začep može uzrokovati rastezanje debelog crijeva do točke u kojoj ono više ne može obavljati svoj posao i to stanje se naziva megakolon.

Ukoliko postoji problem sa pražnjenjem crijeva kod pasa, oni izgledaju kao da imaju potrebu obaviti veliku nuždu, ali ju ne mogu obaviti ili izađe vrlo malo sadržaja. Ako problem traje dulje od dva dana posjet veterinaru je obavezan jer ako se takvo stanje nastavi pas može početi povraćati, izgubi apetit, počne gubiti na težini te postaje letargičan.

Veterinar će ovisno o težini situacije procijeniti psa i odrediti način liječenja koji uključuje infuziju i klistir, dok će kod težih slučajeva biti potrebna kirurška obrada.

Nešto više o zatvoru možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega:

Začep

Začep crijeva (opstipacija)

Dugotrajni začep crijeva kod starijeg psa

Gorka sol je magnezijev sulfat i koristi se kao laksativ ukoliko postoji problem sa otežanom probavom. Njeno djelovanje je u tome što magnezij izvlači vodu iz stijenke crijeva i omekšava stolicu, a istovremeno pojačava peristaltiku crijeva te potiče pražnjenje crijeva što može uzrokovati jake grčeve u probavnom traktu. Nuspojave su dosta ozbiljne te korištenje gorke soli može dovesti do pogoršanja bolesti probavnog sustava, neravnoteže elektrolita (što može uzrokovati probleme sa srcem ili napadaje), nadusti, bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja i proljeva. Isto tako, njena upotreba može ometati apsorpciju potrebnih hranjivih tvar te se ne preporuča koristiti je kao laksativ.

S obzirom na to da ste naveli da problem traje već 6 dana, preporučila bih Vam da se što hitnije uputite sa svojim ljubimcem kod veterinara jer je to vrlo ozbiljno stanje i zahtijeva hitno liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr