sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam newfoundlanda starog godinu i pol. Ne da se češljati ni kupati. A trudimo se. Stvar je u tome da je pas cijelo vrijeme na dvorištu na kojem imamo mnogo borova i da mu se dlaka na trbuhu i preponama slijepila jako od smole (preko noći). Ne da nam da ga ošišamo, da ga češljamo, a sad dok je počelo biti jako vruće, primjetili smo jako crvenilo na području prepona i pas se stalno liže. Očajni smo. Ima 60-ak kila, ne želi u auto... ne znam kamo da ga odvedem na šišanje, nude li veterinari i tu uslugu jer većina salona niti ne šiša tako velike pse, a kamoli one koje se ne daju. Bar ne u našoj blizini. Pas je inače jako dobar i živahan, ali kad te radnje dolaze na red doslovce poludi. Imate li kakav savjet? Jako sam zabrinuta. Kontaktirat ću, naravno, i lokalnog veterinara sutra.
Jelena

O: Ponekad kupanje i češljanje psa za vlasnika može predstavljati izazov, ali i veliki problem. Neke životinje se odupiru i pokušavaju obraniti do te mjere da postanu agresivne pa čak pokušavaju i ugristi.

Slijepljenu i zapetljanu dlaku je svakako potrebno ukloniti. Promjene koje ste primjetili na koži psa svakako treba pregledati veterinar. Postoje različiti preparati ili medode kojima se nastoji obuzdati životinju i smanjiti njezin strah, a time i spriječiti  nepoželjno ponašanje u trenutku pregleda. Za smirivanje životinje najčešće se koriste sedativi koji djeluju na mentalnu aktivnost i smiruju životinju.

Na tržištu danas postoje različiti sedativi, a dolaze u obliku gelova, tableta, kapsula ili preparata za parenteralnu primjenu. Jedan od sedativa koji se najčešće koristi je acepromazin (Sedalin gel) koji se izdaje na veterinarski recept i daje isključivo na preporuku veterinara. Potrebna je stroga kontrola načina primjene i doziranja jer su kod nepravilno davanja  ovog preparata moguće štetne posljedice.

Postoje i preparati na biljnoj bazi koji su također namijenjeni smirivanju životinje. To su npr. Diacalm i Kalm Aid tablete. DiaCalm tablete sadrže hmelj, korijen valerijane i ekstrakt đumbira. Kalm Aid tablete sadrže L-triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja utječe na proizvodnju serotonina, a on ima smirujući i opuštajući učinak. U sastavu se nalazi i L-theanin, aminokiselina sa opuštajućim učinkom. Ovi preparati nemaju nuzpojava pa se uz preporučenu dozu mogu bez bojazni dati  psu barem sat vremena prije izlaganja nekoj stresnoj situaciji ( šišanje, pregled, putovanje, itd.).

U svakom slučaju je najbolje da se posavjetujete sa veterinarom o tome što učiniti i na koji način će se smiriti životinju. Veterinar će utvrditi koji je pripravak najprikladniji i odrediti potrebnu dozu.

OZNAKE: