Povratak

Problem sa zaraštavanjem rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pasića starog 6 mj. koji je doživio saobraćajnu nesreću, naime zadnje dvije nožice su mu završile pod kotačima automobila. Jedna nožica se dobro oporavila, ali druga je bila prignječena pa je izvršena operacija. Kost je sada dobra, međutim koža nikako ne zacijeljuje. Upotrebljavale su su antibiotske masti, injekcije, flasteri za zacjeljivanje, ništa ne pomaže i dalje joj je otvorena kost, a kod dodira prokrvari. Radi se o malom pinču. Inače, nožicu čvrsto drži skupljenu uz tjelo. Molimo Vas da nam pomognete savjetom pa da se i ovaj pasić veseli i skače zajedno s nama. Unaprijed vam se zahvaljujemo.
Srdačan pozdrav, Slavica

O: O zaraštavanju rana pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet. med. ovdje.

U nastavku navodim moguće smetnje u zaraštavanju rane.

Hiperplazija granulacionog tkiva u samoj rani "- to se događa najčešće na ekstremitetima u velikih životinja u području zglobova jer tu nema mira rane. Također, djeluju i vanjski čimbenici ako nismo ranu zaštitili od lizanja, a moguće su i greške u liječenju kao, npr. primjena nadražujućih sredstava. Liječi se odstranjenjem viška granulacionog tkiva i stavljanjem povoja na pritisak koji će spriječiti bujanje viška tkiva.

Hipolazija granulacionog tkiva javlja se i s nedostatkom epitelizacije pa su rubovi rane utisnuti prema dnu rane. Tjednima nema zaraštavanja i rana prelazi u ulcus (čir). Uzroci su obično opće smetnje (avitaminoza, starost, iscrpljenost i slabost organizma) pa prvenstveno je potrebno popraviti opće stanje organizma. Lokalno povećavamo hiperemiju različitim sredstvima.

Nepotpuna epitelizacija se javlja kada su uzroci u samoj rani pa je liječenje lokalno i često je moguća greška da se ne prepozna epitelno tkivo (blijedo plavi rub na rani koji je lako odnijeti tamponom ukoliko se ne pazi).

Vi možete poboljšati stanje organizma Calo-pet pastom koja sadrži vitamine, minerale i proteine, Canivita tonikom od Canine (multivitaminski tonik s 12 vitamina) i Agisan Biokondikan, koji osim što potiče održavanje kondicije, poboljšava i funkciju kože i dlake. Detaljnije o preparatima za bolje zaraštavanje rana pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

O ranama koje teže zaraštaju pisao je i kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. ovdje.

Za daljnju obradu rane obratite se Vašem veterinaru ili klinici za kirirgiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr