ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Udomila sam jako malo štene, tada nije imala ni mjesec dana, hranila sam ju Beuwi dog mlijekom, nakon svakog hranjenja se jako tresla i odvela sam ju vetrinaru. Vađena je krv koja je pokazala da je sve užasno nisko, te je dobila antibiotike, vitamine, infuziju i nešto protiv parazita. Drugi dan je stolica bila puna tih parazita i tako 3 dana dok nije sve izašlo. Sada štene ima 2 mj. i po ponašanju je sve uredu, osim urođene mane da su joj trepavice jednog oka konstantno u očima i da joj se oko vagine stalno pokazuje crnilo i ponekad izgleda malo gnojno; obavljen je ultrazvuk i mokraća radi toga, mokraća je bila uredna, a ultrazvuk je pokazao jedva vidljivu upalu mjehura, za koju je onda i popila terapiju. Nakon svega to i dalje crni, čak smo mislili da je zbog crne dekice u kojoj je spavala, ali već 10 dana nema tu deku i opet isto... Svaki put kad dođem veterinaru, očiste joj to fiziološkom otopinom i malo obriju dlakice okolo i kažu meni da joj doma to čistim, no po meni nema pomaka, konstantno svakih par dana dok se ne čisti pocrni. Uredno jede, pije, mokri i uredna je stolica (nikad proljev) i više stvarno ne znam šta da napravim. Irena

O: Problem uvrnutih trepavica, odnosno nepravilnosti kapaka u pasa danas se vrlo uspješno rješavaju manjim kirurškim zahvatima. Trepavice koje mehanički nadražuju oko s vremenom će postati potencijalna opasnost za kronične tegobe s očima. Preporučam Vam da kujicu odnesete na pregled specijalistima Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Tamne mrljice predstavljaju u stvari male količine vaginalnog iscjetka koji na zraku dobiva tamno smeđu ili crnu boju. Preporuka Vašeg veterinara je dobra, cijelo područje treba držati čistim i suhim te provoditi dnevnu toaletu okoline stidnice.

S obzirom na to da je kujica sasvim mlada, njen imunološki sustav nije potpuno zreo. Stoga bi bilo dobro uvesti joj u prehranu multivitaminski dodatak koji će podržati razvoj imuniteta. Uz vitamine, za podizanje otpornosti sluznice donjih mokraćnih puteva preporučujem da joj uvedete pripravak PROTEXIN CystoPro.

 

OZNAKE: