franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam pitanje u vezi sa svojom kujicom posavskog goniča. Stara je 2 godine i još otkako je bila štene ima problem sa učestalim punjenjem analnih žlijezda (svako mjesec dana, a sada svako 2 tjedna). Promjenili smo više od nekoliko suhih hrana za pse jer nam je bilo rečeno da je najvjerojatnije alergija na neki sastojak hrane, a trenutačno jede Pro plan Sensitive i kuhanu lešu junetinu. Međutim, sada nas zabrinjava što već 6 mj. ima krastice po koži (samo po trupu i bedrima), koje kad otpadnu na tom mjestu joj nedostaje dlake koja kasnije jako sporo naraste. Rečeno nam je da je to alergija na sadržaj te žlijezde koji se širi potkožno. Njezina veterinarka bi joj svaki put dala antibiotik i kortikostreoid nakon čiščenja žlijezde. Međutim, to joj slabo pomaže, dapače nakon zadnje doze se "razbuktalo" pa je ona rekla da bi moglo biti nešto autoimuno, te preporuča ciklosporin. Moje pitanje je imate li kakvih sličnih iskustva i kakvu  biste terapiju preporučili?  Prilažem sliku tih promjena pa se nadam da će pomoći. Unaprijed hvala i lijep pozdrav. Dina

O: Problemi s analnim žlijezdama relativno su česti kod pasa.

U većini slučajeva, smatra se da je meka stolica uzrok problema, što vodi zaključku kako odgovarajućom prehranom treba postići tvrđu, formiranu stolicu. Najčešće, meka stolica je posljedica prevelike količine ugljikohidrata bilo u komercijalnoj hrani bilo u samostalno pripravljenim obrocima. Pri tome, kod određenih životinja može postojati predispozicija za nastanak problema, odnosno dio uzroka može biti i anatomski. Slabost mišića i vezivnog tkiva u okolici analnih žlijezda, kao i prevelike same vrećice i njihova formacija mogu predstavljati predispoziciju za nastanak poteškoća. Zbog toga, hrana koja postigne dobar rezultat kod jedne životinje, ne mora uvijek pomoći drugoj.

Upala i infekcija analnih žlijezda može uzrokovati alergijsku reakciju, ali može biti i obrnuto: alergijske reakcije koje se manifestiraju u koži mogu potencirati pretjerano punjenje ovih žlijezda.

Teško je iz ove perspektive ocijeniti puni međuodnos alergijske reakcije i upale analnih žlijezda kod Vašeg psa. Sama alergijska reakcija može biti uzrokovana velikim brojem tvari: od buha i komponenti hrane do tvari iz okoliša. Za punu evaluaciju problema najbolje je probleme rješavati korak po korak.

Više o alergijskim reakcijama možete saznati u ranije objavljenim odgovorima Netolerantost na hranu (alergije) simptomi, liječenje i potporna terapija / Pseudograviditet i Vrsta alergena: Inhalacioni, kontaktni i hrana / Liječenje alergija histaminicima.


Što se tiče terapije upale analnih žlijezda, pražnjenje često puta bude dovoljno. U težim sučajevima, veterinar po potrebi može aplicirati lijekove, ovisno o utvrđenom stanju. Iz ove perspektive, to je nezahvalno ocjenjivati. Kod alergijskih reakcija, presudno je utvrditi uzrok reakcije-alergen jer njegovom eliminacijom cijeli problem nestaje. Liječenje koje se poduzima kod alergija, simptomatsko je i ne rješava temeljni problem.

OZNAKE: