Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam par pitanja u vezi moje retriverice:
1. Na laktovima prednjih nogu ima krastice. Ne znam kako su nastale jer stalno leži na mekanom ležaju (osim kada se igra s drugim psima pa se valjaju po travi, pijesku, betonu itd.), ne češe ih, ali češe područje iznad lakta. Zanima me ima li kakvih kremica od koje bi joj te krastice nestale.
2. Vezano uz češanje; mislili smo da ima alergiju na piletinu pa smo prešli na lamb&rice. Češanje se bitno smanjilo, ali još ga uvijek tu i tamo počeše. Je li to normalno ili...?

3. U zadnje vrijeme ju jako svrbi (ili boli) čeljust. To joj je mjesto već pomalo crveno. Ne znam jesu li problemi zubi ili nešto drugo (zube joj peremo 3 puta na tjedan i svaki dan dobije jednu žvakalicu za hranjenje)?
4. Danas sam primjetila malene krastice iza uški. Ne češe ih (bar dok je sa mnom), ali znam da su morale nastati češanjem, samo nisam sigurna radi li se o upali uha ili alergiji na hranu (tu i tamo dobije kuhanu teletinu pa možda od toga)?
5. Nakon tjeranja koje je bilo prije 2 mjeseca, sise su joj se spustile i narasle. Nisu napunjenje mlijekom niti se kuja parila, tj. nije od gravideta. Zanima me kada će se to povući?
6. Analne vrečice - kako prepoznati probleme s njima i što znači rečenica: 'čest problem gradskih pasa?' Zašto gradskih?
7. I za kraj, kako se radi o mladoj labradorici (1,5 god), trebaju li se labradoru rebra osjetiti kao kod drugih pasa idealne težine? Na lagani dodir ja svojoj kujici osjetim rebra, ali tek laganim pritiskom, zadnju kost rebra skroz lako opipam, kao i kralježnicu. Opak, muče me ta rebra. Dakle: dijeta, smanjiti obrok ili pojačati vježbe?
Malo smo zahtjevne, ali kada nam jedino vi dajete kompletne i pouzdane informacije.
Unaprijed puno hvala! Anamarija

O: Zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Pokušati ću odgovoriti na sva Vaša pitanja, no napominjem i da smo o nekim temama (npr. analne žlijezde, alergije, češanje, lažna trudnoća, sterilizacija itd.) već vrlo opširno pisali u ovoj rubrici, te Vam svakako preporučujem da pročitate već objavljene odgovore radi detaljnijih informacija o svakoj pojedinoj temi. Odgovore možete pretraživati upisivanjem ključne riječi u filter "kućicu".

Uzroci češanja kod pasa vrlo su brojni. Najčešće se radi o buhama, alergiji, problemima s analnim žlijezdama ili nekoj parazitarnoj bolesti (šuga). Pravi se uzrok može ustanoviti isključivo na temelju kliničkog pregleda i eventualnih dodatnih pretraga.

Ukoliko sumnjate da se radi o alergiji na hranu, pokušajte promijeniti ishranu - u ponudi su brojne hrane namijenjene osjetljivoj koži, na bazi ribe (Eukanuba "Sensitive skin"; Hill's "Sensitive skin"; Pro plan "Sensitive" ...). Naši kupci imaju izvrsne rezultate s hranom Alleva: janjetina-riža riba-riža ili patka-ječam kombinacija. Više o Allevi možete pročitati ovdje

Osim toga, možete pokušati i s "Dermanorm" ili "Dermcaps" kapsulama, koje sadrže Omega -3 i Omega -6 masne kiseline, koje su potpora zdravlju i otpornosti kože, a ujedno dlaku Vašeg ljubimca čine glatkom i sjajnom.

Uzrok nastanka krastica na laktu i iza uške teško je odrediti bez kliničkog pregleda, stoga Vam ne mogu ni savjetovati kako da ih sanirate. Predložila bih, ipak, pregled kod veterinara.

Nisam uspjela shvatiti radi li se o problemu u ili izvan usne šupljine. U svakom slučaju, moguće je da se radi o nekom gingivitisu (upali zubnog mesa) ili je životinja neprestanim lizanjem i grizenjem mjesta oko lakta prenijela bakterije u (ili oko) usnu šupljinu.

U slučaju gingivitisa, možete pokušati s "Gingisan gelom" od Vetoquinola, koji možete naći u ponudi naših ljekarni, međutim i u ovom slučaju pregled ne bi bio na odmet, jer se može raditi o nekoj bakterijskoj upali, koja će zahtjevati antibiotsku terapiju.

Nabrekle mliječne žlijezde upućuju na lažnu trudnoću, pojavu koja je česta dva do tri mjeseca nakon tjeranja. Manifestira se promjenama u ponašanju životinje - kuja se ponaša kao da će se ošteniti, traži si mjesto za "štenjenje", razdražljiva je, razvlači igračke po stanu misleći da su štenci, manje jede...

Uz promjene u ponašanju, obično se javlja i oteknuće mliječne žlijezde, koja se nerijetko upali, a moguća je i pojava iscjetka ("mlijeka"),pa čak i vaginalni iscjedak.

Ženke koje jednom imaju lažnu trudnoću nakon tjeranja, vrlo vjerojatno će je ponovo imati nakon svakog spolnog ciklusa. Lažne trudnoće su posljedica hormonalnog poremećaja - pada razine progesterona i porasta prolaktina.

Zbog konstantnog hormonalnog disbalansa nakon svakog tjeranja, ponekad se kao komplikacija mogu javiti pyometra (gnojna upala maternice), peritonitis ili sepsa, pa bi takvu kuju, kod koje se lažna trudnoća javlja nakon tjeranja, bilo najbolje sterilizirati, dok za životinju nije prekasno.

Sterilizacija se obavlja mjesec dana nakon tjeranja.

Problemi s analnim žlijezdama prepoznaju se najčešće po tome što se životinja intenzivno liže i grize po analnom području, ponekad se "sanjka" po guzi, a u težim slučajevima obično dolazi i do ispadanja dlake oko korijena repa i u perianalnom području.

Analne žlijezde služe za markiranje teritorija i obično se prazne same, ukoliko je stolica nešto tvrđe konzistencije. Međutim, kod nekih se pasa, bilo zbog neadekvatne ishrane ili zbog nefiziološki građenih izvodnih kanala žlijezda, ove žlijezde češće pune, sekret je ponekad gušći, pa se teško same prazne i potrebna je intervencija veterinara.

Idealna težina kod pasa, a tako i kod vaše labradorice, je upravo ona koju ste sami opisali - rebra se moraju osjetiti na opip, što znači da nije ni premršava (da nisu izbočena rebra, kukovi, laktovi...), niti predebela (kad višak masnog tkiva klizi ispod kože).

Labradori su pasmina koja ima izniman apetit, a uz to su i skloniji debljanju, budući prirodno imaju deblji sloj potkožnog masnog tkiva od ostalih pasmina (s obzirom na namjenu za koju su bili korišteni u prošlosti, tj. izvlačenje ribarskih mreža iz hladnih mora u zaljevu Newfoundland), stoga im je važno konstantno paziti na prehranu, kako zbog pretilosti ne bi stradali zglobovi, ali i srce i drugi vitalni organi.

OZNAKE: