Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par mjeseci pronašla sam ranjenog križanca njemačkog ovčara na cesti (sada je star oko 1,8 god.). Imao je ranjenu šapu, punu posjekotina i metak od zračne puške u njoj. To je sve zacijelilo, barem što se fizičkog dijela tiče, a kakve traume u sebi nosi to samo on zna. Bio je vrlo ponizan i plah prema nama, gotovo bojažljiv iako ga mazimo i pazimo. Pitanje koje bi Vam postavila jest slijedeće: kada je stigao primjetila sam da sporije mokri u odnosu na druga dva i da je ležaj ujutro mokar, nekad više, nekad manje. Sada nakon par mjeseci mokri brže, obilnije, ali miris mokraće je izuzetno neugodan. Kada se hoda po dvorištu točno možete osjetiti gdje je bio. Kod ostala dva psa to ne primjećujem.

Da li bi to moglo biti povezano s kakvom upalom i kakve bi pretrage eventualno trebalo napraviti? Zahvaljujem na odgovoru! Željka

O: Psihičke traume koje proživi svako živo biće, pa tako i pas dugo mogu ostati usađene u njegovu podsvijest. Svaki pas ima svoju osobnost, te na različite podražaje svaki različito reagira. Plašljivi, plahi i nesigurni psi, trebaju puno strpljena, ljubavi i pažnje svoga vlasnika. U situacijama u kojima pas pokazuje da ga plaše, potrebno ga je maknuti iz te situacije kako bi se smirio. Na taj način pas će steći osjećaj sigurnosti i povjerenja u svog vlasnika.

Ako sam dobro shvatila kod Vašeg psa je prisutna enureza, odnosno nekontrolirano mokrenje noću. Ovakvo stanje također je najvjerojatnije posljedica traume koje je proživio, ukoliko je od početka prisutan problem. No, ako se enureza javila kasnije, najvjerojatnije je povezana s infekcijom mokraćnog sustava. Infe Infekcije mokraćnog sustava obuhvaćaju infekcije lokalizirane u bubrezima, ureterima, mokraćnom mjehuru i uretri. Infekcije donjeg mokraćnog sustava očituju se kao uretritis, cistitis , prostatis. Dok infekcije gornjeg mokraćnog sustava najčešće se očituju kao pijelonefritis. Ponekad se može javiti i infekcija istovremeno i mokraćnog mjehura i bubrega, pa govorimo o cisto-pijelonefritisu. Infekcije mogu biti simptomatske i asimptomatske, te akutne i kronične, a najčešće su uzrokovane bakterijama iz debelog crijeva koje čine fiziološku floru u probavnome traktu. Čimbenici koji pogoduju nastanku infekcije su opstrukcija kamencima, tumori, hiperplazija prostate, suženje mokraćovoda i mokraćne cijeci, anatomske i funkcionalne anomalije kao što su refluks, metaboličke bolesti, graviditet i drugo.

Znakovi infekcije mokraćnog sustava su učestalo mokrenje, uslijed čega se pojavljuje mala količina mokraće ili svega nekoliko kapi, neugodan miris urina, zamućena mokraća, bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, suprapubična bol, a životinje često zauzimaju i karekterističan stav, koji je prouzrokovan bolnošću.

Infekcije mokraćnog sustava važno je otkriti i liječiti na vrijeme, jer u protivnome mogu dovesti do oštećenja bubrega. Količina mokraće ovisi i o količini unešene tekućine u organizam, te o dobi i veličini psa. Da bi utvrdili pravi razlog stanju kod Vašeg psa, svakako Vam savjetujem da svog ljubimca što prije odvedete veterinaru, koji će obaviti klinički pregled, uključujući hematološke i biokemijske pretrage krvi, fizikalnu pretragu urina, sediment urina, te urino kulturu, a po potrebi RTG i UZV.

Moram napomenuti da muški psi iz svojih društvenih razloga često mokre pomalo, štede mokraću kako bi obilježili svoj teritorij. To fiziološko mokrenje u mužjaka valja razlikovati od opisanog mokrenja pri upali mjehura. Spolno zreli mužjaci imaju intezivniji miris mokraće, osobito ako je u blizina kuja koja je u fazi tjeranja.

OZNAKE: