Povratak

Problemi sa srcem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih Vas za mišljenje, koje mi je hitno potrebno. Imam psa starog 6 godina, od prije dvije nedjelje počele su mu se oduzimati zadnje noge, a od prije dva dana totalno su mu se oduzele, ne može da stoji, trbuh mu je tvrd kao kamen, ne može mokriti. Veterinar je rekao da mu je srce slabo, jer ima oko 200 otkucaja u minuti te mu je prepisao lijekove za srce. Nisam ga vodila na ultrazvuk. Molim Vas recite mi Vaše mišljenje te da li je potrebno da posjetim drugog veterinara.
Unaprijed hvala. Sanja

O: Srce svih životinja građeno je od četiri šupljine (klijetke).

Gornja lijeva i desna klijetka nazivaju se atrij, a donja lijeva i desna ventrikuli. Krv teče iz vena tijela u desni atrij. Tamo se kratko zadržava, a nakon toga se kontrakcijom se istiskuje u desni ventrikul. Iz njega se krv dalje istiskuje u pluća gdje se opskrbljuje kisikom. Iz pluća krv zatim teče u lijevi atrij gdje se isto kratko zadržava, te ide u lijevi ventrikul. Lijevi ventrikul predstavlja najveći mišić srca koji istiskuje krv arterijama u sve dijelove tijela.

Razlikuju se dva tipa zatajenja srca ili miopatija u pasa. Prvi se naziva hipertrofična kardiomiopatija u kojoj dolazi do zadebljanja stijenki mišića srca što dovodi do oslabljene sposobnosti istiskivanja krvi. Ovaj tip zatajenja je relativno rijedak u pasa. U drugom obliku klijetke srca se povećavaju što rezultira stanjenjem i smanjenom snagom stijenki srčanog mišića. Ovaj tip se naziva dilatirana kardiomiopatija. Ovaj tip zatajenja srca rijedak je u malih pasmina pasa, a čest u velikih pasmina. U malih pasmina pasa često se javlja i mitralna insuficijencija uzrokovana promjenama u mehanizmu zatvaranja srčanih zalistaka, a vodi do kongestivnog zatajenja srca sa simptomima vrlo sličnim dilatiranoj kardiomiopatiji. Mužjaci pasa skloniji su bolestima srca od ženki, a obično su prvi simptomi vidljivi u dobi starijoj od 5 godina. Dobermani, bokseri i koker španijeli su osobito skloni, no i ostale pasmine pasa težine preko 25 kg.

Kako se oboljelo srce povećava, smanjuje se sposobnost dovoljno jakih kontrakcija lijeve strane srca i tjeranje krvi kroz sve krvne žile tijela. Na početku bolesti krv se pretjerano nakuplja u desnoj strani srca koja opskrbljuje pluća kisikom, te prima krv iz prsne i trbušne šupljine.

Srce se tada napreže kako bi kompenziralo ove promjene što ima za posljedicu smanjenje sposobnost obavljanja tjelesnih ativnosti. Ovo slabljenje srca se naziva kongestivno zatajenje srca.

Srce u tom stadiju nije sposobno opskrbiti krvlju sve organe i stanice tijela dovoljnom količinom kisika. Sa nedostatkom kisika stanice ne mogu obavljati normalne funkcije. Različiti hormoni koji se tada otpuštaju u cirkulaciju pokušavaju ispraviti abnormalnosti. Ovi hormoni zadržavaju tekućinu u nakani povećanja volumena krvi. Nekoliko mjeseci ovi zaštitni mehanizmi funkcioniraju vrlo dobro. No, s vremenom, ova zadržavana tekućina uzrokuje probleme. Javljaju se simptomi kašljanja, teturanja i smanjene životne snage. Zadržana tekućina u plućima naziva se plućnim edemom, tekućina ispod kože periferni ili limbički edem (vrlo rijetko u pasa), a ona u trbušnoj šupljini ascites.

Psi u kasnijem stadiju zatajenja srca postaju vidljivo manje aktivni i zamaraju se brže. Apetit im je obično smanjen, te otežano dišu, dahću i kašlju i za vrijeme odmaranja. Primjećuje se i povećanje obujma trbuha koji poprima oblik kruške kao posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini i jetri. Često se javlja i slabost mišićja u kasnijm stadijima bolesti.

Pregledom se mogu utvrditi abnormalne kontrakcije srčanog mišića, te promjene na sluznicama periferne cirkulacije.

Bolesti srca razvijaju se mjesecima, pa čak i godinama. Isto tako vrlo polako utječu na cirkulaciju krvi. Organizam može kompenzirati novonastalo stanje kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, no do određene točke kad više ovaj mehanizam nema učinka. Ubrzano, otežano disanje, plavi jezik, pretjerano slinjenje ili kolaps mogu biti jedni od prvih znakova loše prognoze. Mnogo slučajeva kardiomiopatija je povezano i sa abnormalnostima srčanog ritma koje je uzrokovano ometanjima prijenosa električnih impulsa koji kontroliraju jakost i broj kontrakcija srca i vrlo često uzgrožavaju život.

Dijagnoza se prvenstveno temelji na općem kliničkom pregledu, zatim RTG-snimkom, EKG, te ultrazvukom. Zatim, pretraga krvi i urina koja daje uvid u stanje i funkcioniranje unutarnjih organa.

Ovisno o lijekovima koji su preporučeni za Vašeg ljubimca, bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpunu učinkovitost. Nakon otprilike dva tjedna trebalo bi napraviti kontrolu o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput povraćanja, gubitka apetita, proljeva ili potištenosti javite se odmah svojem veterinaru.

Spomenula bih kako je osobito bitno posvetiti pažnju i na prehranu te omogućiti umjerene aktivnosti Vašeg ljubimca. Postoje posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja: Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Naravno, ukoliko sumnjate u dijagnozu, imate pravo potražiti mišljenje drugog vetrinara. Svakako bih napomenula da su nužne gore navedene pretrage da bi se postavila konačna dijagnoza te prognoza stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr