Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Doberman star 10 mj. i 3 dana ima 50 kg. Zanima me da li je to možda ipak za njegovu dob malo previše kilograma? Iako mi se naizgled ne čini tako, moglo bi se i reći da mu se, iz neke perspektive gledajući, vide rebra. Da li mislite da je "sad" pravo vrijeme za upisati ga u školu pasa kako bi ga socijalizirao ili smatrate da je još mlad za takvo što? Da li je škola pasa zaista učinkovita i koliko bi, po vašem mišljenju, bilo dovoljno rada s dobermanom na socijalizaciji kako bi ga već mogao puštat s povodca da mi bude u blizini ako ja to želim?
Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru.
Sve najbolje vam želim, Marjan

O: Teško je procjenjivati težinu ljubimca samo prema njegovoj kilaži. Naime, to ovisi i o spolu i konstituciji ljubimca, odnosno, genetskoj predispoziciji (nasljednim osobinama) te režimu prehrane.

Mnogi uzgajivači navode različite karte praćenja tjelesnih težina svojih ljubimca pa se prema njima može zaključiti da bi se tjelesna težina mužjaka dobermana u dobi od 10 mjeseci trebala kretati oko 37-43 kilograma.

Postoje i prikladnije metode utvrđivanja tjelesnih težina ljubimca i da li su one manje ili veće od onih prikladnih za njegovu ili njenu dob. Tako, prilikom palpacije (opipavanja) samog ljubimca s laganim pritiskom moguće je utvrditi rebra, koja se pritom gledanjem ne bi smjela vidjeti. Ako rebra nije moguće palpirati, vjerojatno je riječ o pretilosti. Također, potrebno bi bilo s lakoćom utvrditi razliku između stražnjeg para rebara i stražnjih nogu.

U svakom slučaju, za vrijeme rasta i razvoja štenca potrebno im je osigurati visoko kvalitetnu hranu i na takav način osigurati velike potrebe organizma za rastom i razvojem organa i organskih sustava. Nerijetko, u količinama davanja hrane vlasnici znaju pretjerati što može rezultirati nakupljanjem tjelesne težine ljubimaca i za posljedicu razvoj različitih zdravstvenih poremećaja, kao što su problemi s kostima, zglobovima, hrskavicama, zglobnim čahurama, tetivama, ligamentima,...

Stoga, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara, koji će biti u mogućnosti procijeniti njegov izgled te Vas dalje opskrbiti s korisnim informacijama vezanim uz njegovo zdravlje i prevenciju eventualnih bolesti.

U svakom slučaju, Vaš ljubimac nije premlad za rad s njim u školama za odgoj i socijalizaciju pasa. Naime, stručno osoblje će samo procijeniti kojim tempom i brzinom je najprikladnije krenuti kod Vašeg ljubimca. Također, potrebno je znati da specijalisti za socijalizaciju pasa ne rade samo s ljubimcima nego i s vlasnicima, kako bi ih pripremili na više-manje mnoge situacije i kako se s njima nositi. Sam vremenski period potpune socijalizacije traje različito dugo te je uvjetovan i radom i upornosti i ljubimca i stručnog osoblja i samog vlasnika.

OZNAKE: