Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Naš pas često nakon ručka zna poviriti u koš za smeće, a ovog puta je mama zaboravila baciti i pas (mops) je našao jednu kost veličine 3-4 cm. Kako sam to uočio, krenuo sam je uzeti, no bezuspješno jer je napadao i počeo je gristi. Nakon sekunde čuo sma "škljoc", kao da je kost pukla i progutao ju je. Da li će mu se nešto dogoditi jer smo u strahu da se ne uguši? Hoće li je uspjeti probaviti?
Bruno

O: Kosti nemaju nikakvu hranidbenu vrijednost. Nakon resorpcije vode u debelom crijevu, komadići kosti se, zbog oštrih rubova, ukliješte i uzrokuju zatvor kod psa.

Životinja teško tiska, priprema se za defekaciju i zauzima stav, bez uspjeha. Ukočeno hoda a katkad se zanosi stražnjim dijelom.Najćesće se začepi rektuma rijeđe kolon (dio debelog crijeva). Potraje li začep duže od 3 dana, životinja počinje povraćati.

Začep crijeva u psa zahtijeva intervenciju veterinara koji će dati mlaku klizmu ili će opstipiranu masu zdrobiti palpacijom izvana. Dobro je na usta dati parafinsko ulje 50 ml ili 2-5 žlica. Nakon liječenja, najbolje je da životinja posti jedan dan te zatim da 1-2 dana bude na dijeti.

Jedna kost ne mora nužno dovesti do začepa crijeva. Ako u 2 dana nema promjene u ponašanja, potencijalna opasnost je prošla.

Postoji mogućnost da se kost zaglavi u grlu, što je uočljivo odmah u ponašanju psa. Pas otežano diše, slini, nemiran je i šapicama pokušava izvaditi nešto iz usta. Ako ne uspije nadražajem za povraćanje, akcijom mišića, izvaditi kost van, potrebno je ići veterinaru koji će pomoćnim sredstvima ili operativno izvaditi kost.

OZNAKE: