petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam westy ženku, staru 4 godine. Inače je zdrava, vesela, razigrana, voljena,  mažena i pažena i zaista nema nikakvih problema zdravstvenih ali ima jedna stvar koju sam primijetila i pomalo me muči. Naime, u zadnje vrijeme i njenog anusa širi se nesnosan smrad praćen prozirnom sluzi koju ona manijakalno liže kad krene. Stolica joj je uredna, ne pamtim kad je imala proljev.. Jede kuhanu junetinu, piletinu, rižu, mrkvu, celer, tikvice, jaja, kefir, mladi sir, ribu, tunjevinu... Jede i Royal Canin granule, ali nikad zajedno sa ovim gore navedenim. Zaista jede kvalitetno i ne znam šta bi to moglo biti pa ako možete da mi odgovorite bila bih vam zaista zahvalna. S poštovanjem, Jovana

O: Sluz je prozirna, bijela ili žuta tvar, proizvedena od strane membrane sluznice debelog crijeva. Nju proizvode i drugi organi u tijelu, kao što su pluća, gdje pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crijevima, sluz štiti unutarnju sluznicu i pomaže olakšati prolaz stolici. Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, no to može biti simptom neke bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje.

U slučaju Vaše ljubimice diferencijalno dijagnostički može se raditi o infestaciji crijevnim nametnicima (gliste, trakavice, i sl.)  koji osim što domaćinu oduzimaju hranjive tvari i energiju, svojim prihvaćanjem za stijenku crijeva uzrokuju mikrotraume na toj istoj stijenci. Iz tog razloga smatra se da često mogu izazivati probleme s probavom (proljevi, začepi, pojava sluzi, čak i pojava svježe krvi u stolici).

Osim toga, može biti riječi i o bakterijskim infekcijama debelog crijeva (bakterijska disbioza) koje su u početku razvoja pa još uvijek pozitivne bakterije uspijevaju održati stolicu kakva ona treba biti, ali ipak sa pojavom sluzi i neugodnog mirisa.

Također,  može se raditi i o upali analnih žlijezdi čiji se sekret, ukoliko je upalno promijenjen, vrlo intenzivno osjeti. Više o upali analnih žlijezda možete saznati pod naslovom Upala analnih žlijezda.

Sami kod kuće možete pokušati psu pomoći davanjem preparata kao što su Candioli Florentero probiotsko-prebiotsko-vitaminske tablete za obnovu prirodne izdrave crijevne mikroflore. Uvijek su indicirane kod infekcioznih bolesti probavnog sustava ili sličnih problema. Sadrže vitamine B-skupine te mananoligosaharide koji pomažu održivost pozitivnih bakterija te neutraliziraju toksine iz hrane. Dobro ih je davati kroz period od 7-15 dana, ovisno o ozbiljnosti stanja. Može se pokušati i s Bioiberica entero-chronic praškom koji u svojem sastavu sadrži alfa-glukan butirat, jednu molekulu koja je energetski supstrat stanica crijevne sluznice čime omogućuje obnovu i regeneraciju epitela. Time se  poboljšava i crijevna obrambena i probavna funkcija. Prašak se vrlo lako dozira miješajući ga svakodnevno uz obrok te na period od 15 dana pa sve do 6mj. ukoliko se procijeni da je potrebno.

Ukoliko ne biste primjetili neku značajniju promjenu odnosno poboljšanje, savjetujem Vam da posjetite veterinara jer su naši odgovori ipak isključivo informativne prirode zbog nedostatka fizičkog pregleda životinje.

OZNAKE: