Povratak

Prolapsus vagine kod mlade kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prvo tjeranje kod kuje stara 10 mj., teška oko 25 kg, jako je natečena i krvari. Zanima me da li je to uredu ili treba nešto poduzeti. Fotografija u prilogu. Hvala. Lp, Snježana

O: Savjetujem Vam da posjetite veterinara s Vašom kujom jer se vrlo vjerojatno radi o prolapsusu vagine koji se može javiti tijekom tjeranja i ne spada u normalno stanje te zahtjeva intervenciju veterinara.

Prolapsus vagine predstavlja protruziju edematoznog vaginalnog tkiva u lumen vagine ili izvan stidnih usana te je povezan s estrogenskom stimulacijom. Razlikujemo djelomični i potpuni prolapsus vagine i to ovisno o tome da li vaginalni zid djelomično ili potpuno prolabira kroz stidnicu. Navedeno stanje se često može javiti u mladih kuja, a postoji i određena pasminska predispozicija kod određenih pasmina kao što su primjerice njemački ovčar, bokser, vajmarski ptičar, labrador, špringer spanijel... Dijagnoza se postavlja nakon kliničkog pregleda, ginekološkog pregleda te ukoliko je potrebno i biopsije prolabiranog tkiva. Navedeno stanje može biti i hitno ukoliko životinja ne može urinirati zbog pritiska prolabiranog tkiva na uretru. Liječenje ovisi o stanju samo prolapsusa pa također može biti i indicirana kirurška intervencija. Lakši slučajevi prolapsusa liječe se hormonskom terapijom, ispriranjem prolabiranog tkiva fiziološkom otopinom te primjenom krema za sluznice kako bi se spriječilo isušivanje tkiva, ali i moguća nekroza tkiva. Kod kuja koje ne mogu urinirati je potrebna i kateterizacija. Prolapsus vagine je ireverzibilne prirode i stoga je radi sprječavanja ponavljanja preporučljiva ovariohisterektomija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr