Povratak

Prolapsus vagine - uzroci, liječenje i kućna njega

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi psa (ženka, rasa šarplaninac). Naime, prije 20 dana sam primjetio nešto čudno na njoj, radilo se o prolapsu rodnice, to je ustanovio i veterinar. Veterinar mi je rekao da je dovedem u veterinarsku stanicu i da će to riješiti. Oni su taj dan nju kastrirali i rekli da je to sve riješeno. Poslije 5 dana od dana kastriranja se isti problem pojavio, veterinar mi je rekao da će se to vremenom povući ali nema pomaka. Pa me zanima Vaše mišljenje o ovome, da li postoji neko rješenje za ovaj problem? Hvala. Mihajlo

O: Prolapsus vagine predstavlja protruziju edematoznog vaginalnog tkiva u lumen vagine ili izvan vulve (izvan stidnih usana). Često se pojavljuje kod određenih faza spolnog ciklusa, često kod mladih kuja. Primarni uzrok je estrogena stimulacija, genetska predispozicija, vaginalnu hiperplazija, otežani porod (dystocia), tenezam u kombinaciji s konstipacijom ili otežanim mokrenjem, nasilno prekidanje spolnog odnosa... Dijagnoza se postavlja kliničkom pretragom, ginekološkom pretragom.

Liječenje prolapsusa vagine može biti teško. Ako je pacijent u mogućnosti normalno urinirati, potrebno je osiguravati prikladnu higijenu.

Ako je zbog nastale situacije onemogućeno mokrenje, potrebno je hitno intervenirati.

U većini slučajeva, vaginalni prolapsus je reverzibilne prirode.

U liječenju se koriste urinarni kateteri (kod pacijenata koji ne mogu normalno urinirati), hormonalna terapija (kako bi se inducirala ovulacija), aplikacija antihemeroidalnih krema na prolabirano tkivo, kirurško odstranjivanje hiperplastičnog tkiva (pogotovo u slučajevima nekroza te teških oštećenja prolabiranog tkiva ili urinarnih blokada).

Kućna njega obuhvaća dnevno čišćenje zahvaćenog područja fiziološkom otopinom i određenim lubrikantima.

Također, potrebno bi bilo obložiti okolinu mekšim površinama kako bi se spriječile dodatne traume ili na ljubimicu postaviti pelene. Također, možete ljubimici staviti i zaštitni ovratnik kako biste spriječili lizanje područja.

U slučajevima ponavljanja situacije, preporučuje se ovariohisterektomija, tj. operativni zahvat kojim se uklanjaju jajnici, jajovodi i maternica.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr