Povratak

Proljev i bolnost na području anusa u psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vidjela sam da ste iimali dosta upita i puno odgovarali na ovu temu, ali mislim da je ipak možda ovo drugačija situacija pa Vas ipak molim za odgovor. Prije tjedan dana moj pas je završio s antibiotskom terapijom, koja je trajala 10 dana, jer je imao razrezotinu koju je trebalo zašiti. Od tada je bezvoljan, što tumačim skoro svakodnevnim odlascima veterinaru u roku od 14 dana. No, unazad 4 dana ima proljev (kontrolirani, svijetlo smeđi, bez krvi) i ponaša se kao da ga boli anus, budući da teško sjeda i kada ga brišem nakon izlaska cvili na dodir bilo gdje oko anusa, uključujući i leđa iznad anusa. Da li to može biti samo posljedica proljeva? Pisali ste o bakterijskim infekcijama, ali obzirom da je 10 dana bio na antibioticima

Synulox, možda to ipak nije u pitanju. Zanima me da li postoji neki lijek ili pripravak koji mu ja mogu dati, budući je 10-ak dana redovito bio kod veterinara i odlazak kod veterinara mu stvarno stvara šok, a taman je počeo biti veseliji. Inače, apetit mu se nije promijenio. Star je 3 i pol godine.
Hvala puno, Vinka

O: Na osnovu simptoma koje ste opisali kod Vašeg ljubimca, moglo bi se raditi o nekoliko uzroka pa ću pokušati opisati neke od njih.

Pošto je Vaš pas bio tretiran antibiotskom terapijom, to bi mogao biti prvi razlog proljeva. Poznato je da antibiotici uništavaju crijevnu mikrofloru. Da da bi se to izbjeglo, daju se probiotici, kao što je Diarsanyl pasta, Florentero pasta i tablete, Canizime prah, Floryboost pasta. Svi ti pripravci lako se apliciraju i primjenjuju se oko 5 dana. Životinja bi trebala promjeniti i ishranu. Hrana mora biti lako probavljiva, raspoređena u manje, ali češće obroke (npr. kuhano pileće ili pureće meso, kuhana riža i rižina sluz). Uz to se daje i medicinska hrana u varijanti "Intestinal" za poremećenu probavu (Royal Canin, Hill's, Eukanuba...). Preporuča se da pas jede prvih 2-3 dana intestinal konzerve jer su lakše probavljive, a kasnije može jesti i suhu intestinal hranu.

Sljedeći uzrok proljeva može biti upala tankog ili debelog crijeva. Razlog su specifične bakterijske ili virusne infekcije crijeva, otrovanja (pesticidi, insekticidi, otrovi za štakore, svi mineralni i biljni otrovi). Ali ove bolesti obično, uz proljev, prate i teški opći simptomi (povišena temperatura, ubrzano bilo i disanje, nečiste sluznice).

Kod Vašeg ljubimca u obzir može doći i upala rektuma. Obično se javlja kao samostalna bolest, ali može biti posljedica bolesti drugih organa (želudac tanko i debelo crijevo), dugotrajni proljevi, česte rektalne pretrage ili parazitarne infekcije. Tada je sluznica rektuma natečena, bolna na opip, može se pojaviti sluz sa ili bez primjese krvi.

Napisali ste da je Vaš ljubimac veseo i ima uredan apetit pa mu, za početak, možete ponuditi medicinsku hranu i probiotik.

Ako se stanje ne popravi kroz 4-5 dana, savjetujem Vam da ipak potražite pomoć veterinara.  Naime, dugotrajni proljev može prouzročiti dehidraciju organizma, elektrolitsku neuravnoteženost i gubitak bjelančevina, što može pogoršati kliničku sliku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr