Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Lijepi pozdrav. Imamo štence aljaškog malamuta. E sad, jedno štene je jučer imalo proljev, a danas stalno kunja i odbija jelo, vodu pije, i kad se digne kao da pada na zadnje noge. Da napomenem, još sisaju  (mjesec dana stari), ali i jedu hranu, kuhano i brikete. Od čega bi mu to moglo biti? Valentina

O: S obzirom na stanje i dob Vašeg ljubimca preporučam da što prije odvedete štene veterinaru kako bi se infuzijom nadoknadila izgubljena tekućina i hranjive tvari, te postavila dijagnoza i započelo s terapijom.

Uzroci proljeva i vezane slabosti u štenaca mogu biti raznoliki.


Invazija crijevnim parazitima može biti jedan od uzroka. Vezano za crijevne nematode štenad se prvi puta dehelmintizira u dobi od 2 tjedna, a potom svaka 2 tjedna do navršena 3 mjeseca. Ovo se može provoditi Banminth pastom za pse koja je dostupna i u ljekarni Pet centra, te se izdaje uz veterinarski recept.

Simptomi invazije mogu biti proljev, povraćanje, inapetencija i slabost. Također je moguća i invazija ostalim vrstama crijevnih parazita, trakavicama, kokcidijama ili giardiom.

Bakterijska ili virusna infekcija također su moguće, a uzrok može biti i hrana koju je štene pojelo, jer ona može biti neodgovarajuća, neprikladna ili pokvarena. Također, uzrok može biti i mehaničke prirode, jer štenci vrlo često žvaču i progutaju neprimjerene predmete.

S obzirom na slabost koja može biti i posljedica preniske razine šećera u krvi, odnosno hipoglikemije, budući da štene nema apetit, ne unosi hranjive tvari pa samim time i ne dobiva energiju, preporuka je da ga što prije odvedete veterinaru na detaljniju analizu, infuziju i terapiju.

OZNAKE: