sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa, poprlično osjetljivog od malena. Imam samojeda starog 10 god. koji ima gastritis, alerigičar je, pogotovo u proljeće, te kronični bronhitis za koji pije ljekove Dexamethason 0,5mg. Pije ih zbog tog kroničnog suhog kašlja jer se praktički gušio, ti lijekovi mu pomažu. Kašalj se dosta smanjio, pio ih je je po dvije dnevno deset dana jer koje god su mu se ljekove davali nisu mu pomagali. Inače taj kašalj vuče oko 2 godine. Ali zapravo imam problem unazad dva dana, od ove nedjelje, ima proljev s velikom količinom krvi u stolici. Jednom je povraćao rižu, i to jučer, sa žutim, mislim da je bila žuč. Dala sam mu Peptoran. Apetit mu je dosta slab, tekućine pije. Dosta često se napinje, kao da ga stalno tjera na WC pa izbacuje i sluzi i krvi to dosta. Moja obitelj i ja sumnjali smo da nije stvar u lijekovima jer tako stoji u nuspojavama lijekova.  Međutim, jučer sam dala kod veterinara uzorak stolice na pregled, pokazalo se da je neki parazit. No, veterinar je rekao da parazit nije uzrok tolikom krvarenju, da vjerojatno ima upalu debelog crijeva, pregledao ga je i rektalno i temperaturu izmjerio, mislim da je 38.5. Kaže da nisu u pitanju lijekovi koje koje pije za kašalj. Od lijekova je dobio mislim Metazon, pa lijekove protiv crijevnih parazita, i nešto crno u prahu tri dana da mu to dajem i dalje

pije lijekove za kašalj, tako je rekao, još ovu kuru. Molim Vas za Vaše cijenjeno mišljenje. Brine me i smanjenje apetita. Jede K9 light piletinu za seniore. A sada su mu dali od Royal Canin za gastro...
Unaprijed zahvaljujem, Ivana

O: Proljev i povraćanje mogu biti uzrokovani velikim brojem čimbenika kao što su npr. unutarnjii paraziti, bakterijskie i virusne infekcije (parvoviroza, štenećak, koronavirus..), preosjetljivosti i intolerancije na hranu,  poremećaji u metabolizmu (gušterača), trovanja, itd.

Proljev predstavlja klinički simptom koji upućuje na bolesti probavnog trakta, ali se također može javiti i kao simptom bolesti, kod drugih organskih sustava kao što su štitnjača, gušterača, jetra, bubrezi, nadbubrežna žlijezda... Po toku može bit akutni ( nastaje naglo i kratko traje) ili kronični (traje dugo, no može se javljati i povremeno u određenim vremenskim intervalima).

Upala debelog crijeva (kolitis)  po toku i uzrocima nije uvijek ista, pa se prema tome terapija i prehrana baziraju na postavljenoj dijagnozi. Smatra se da su najčešći uzroci kolitisa kod pasa  paraziti (npr. Giardija), bakterijske infekcije, pa čak i stres. Također i  prevelika osjetljivost na  određene sastojke u hrani može uzrokovati alergijske reakcije  koje posljedično dovode do upale debelog crijeva.

Niste naveli koji parazit je pronađen u stolici, ali osim  glista i trakavica, jedan od češćih je  jednostanični organizam - bičaš Giardia duodenalis. Psi se zaraze preko vode ili hrane kontaminirane cistama ili lizanjem okoliša i drugih zaraženih životinja. Bolest može proći asimptomatski, ali može doći i do pada imuniteta te se onda može očitovati poremetnjama u probavi i proljevima. Ukoliko se ne liječi, simptomi se pojavljuju periodički ili prijeđu u kronični oblik. Dijagnoza se postavlja koprološkom pretragom, metodom flotacije. Potvrda dijagnoze je nalaz cista u uzorku. Broj cisti u izmetu varira po danima pa se preporučuje obaviti tri uzastopne pretraga u razmaku par dana ili uzimanje uzorka za pretragu u tijeku tri uzastopna dana. Što se tiče terapije, postoji nekoliko terapijskih protokola. Prema nekima se terapija primjenjuje 3 - 5 dana , a kod drugih protokola terapiju se provodi i do 10 dana.  Lijekovi koji se koriste u terapiji su najčešće oni na bazi febendazola. Febendazol se može koristiti sam ili u kombinaciji sa Metronidazolom. Metronidazol je antimikrobni lijek i antiprotozoik pa tako ubija neke vrste bakterija koje također mogu uzrokovati proljev. Kako bi bolest držali pod kontrolom vrlo je važno redovito uklanjati feces, a površine na kojima životinja boravi dobro očistiti i dezinficirati (domestos, varikina, vrela voda i sl.). Također, moguće je da se ciste zadrže i na dlaci životinje i tako postanu ponovni izvor infekcije  pa je stoga svakako indicirano psa dobro okupati.

Uz terapiju koja je propisana Vašem psu, svakako nastavite davati i medicinsku hranu za slučajeve poremećene probave. Spomenuli ste da pas sada jede  Royal Canin  "Gastro Intestinal", a osim navedene hrane u ponudi ljekarne pet centra, za istu namjenu nalaze se i Eukanuba "Intestinal", Purina "Gastro Enteric" i Hill's "i/d". Sve navedene hrane su lako probavljive, ne opterećuju probavni sustav i namijenjene su njegovom oporavku. Svakako bi bilo dobro  uz obrok dodavati i probiotike bilo u obliku paste, tableta ili praška, a možete ih naći u našim dućanima. Neki od proizvoda koje bi preporučila su Florentero i/ili Floryboost pasta, Florentero tablete, Canigest pasta. U ponudi imamo i DORWEST Tree Barks Powder, prah kore drveća kod proljeva pasa i mačaka, 100g. Ovaj proizvod na bazi prirodnih spojeva, pomaže kod akutnih poremećaja crijevne apsorpcije te služi u slučaju loše probave.

O potrebi uključivanja spomenutih proizvoda i njihovom odabiru, posavjetujte se sa veterinarom  koji liječi Vašeg psa, te  svakako nastavite sa terapijom koju je on propisao.

OZNAKE: