franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Prije 4 dana Honey je dobila proljev. U proljevu je bila vidljiva sluz. Jučer smo bili kod veterinara, dao joj je probiotik i propisao dijetu. Danas, opet proljev, ali ovaj put sa krvi. Njeno raspoloženje se promijenilo, samo lezi u krevetu. Dva puta je čišćena od parazita. Honey ima 4 mjeseca. Molim Vas za neki savjet. Bit ću Vam zahvalna ako mi što prije odgovorite. Hvala. Lijepi pozdrav, Tamara

O: Proljev kod pasa nastaje iz različitih razloga. Nagla promjena hrane ili konzumiranje različitih, slabo probavljivih i neprobavljivih tvari (čemu su mnogi psi skloni) može uzrokovati proljev. Crijevni paraziti također. Osim toga, može se raditi i o infekciji bakterijama, virusima ili čak gljivicama. Upala bilo kojeg dijela probavnog sustava može rezultirati proljevom.

Proljev je najčešće vezan uz poremećaje u probavnom sustavu, ali može nastati i kao dio općih bolesti: štitnjače, gušterače, jetre, bubrega, nadbubrežne žlijezde.Tada osim njega postoje i drugi simptomi, na koje treba obratiti pažnju.Ponekad je prolazan, a ponekad traje duže i predstavlja ozbiljan problem.

Svježa krv u stolici potječe iz donjih dijelova probavnog sustava i obično je vezana uz burnu peristaltiku, odnosno tiskanje kada pokoja kapilara pukne.

Kao prvi korak poduzima se dijeta lako probavljivom hranom, pri čemu obroci moraju biti češći i manji. U tom smislu dobro rješenje su gotove veterinarske komercijalne dijete sa oznakom gastrointestinal (Royal Canin, Hill's, Purina, Eukanuba). Ove dijete se preporučuju kod većine probavnih poremećaja, ali u slučaju npr. infekcije ili crijevne invazije nisu dovoljne jer ne utječu na primarni uzrok.

Zbog toga svojeg ljubimca odvedite veterinaru na pregled, kako bi se utvrdio uzrok problema.

O ovoj temi možete dodatne informacije pročitati i u prethodno objavljenim odgovorima, pod naslovima:

Probavne smetnje – proljev

Krvavi proljev kod maltezera

Česti proljev kod psa

OZNAKE: