Povratak

Proljev, tamna krv u stolici i odbijanje hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Pas mi je jučer u 3 navrata imao tamnu krvavu stolicu i proljev je bio u pitanju. Danas je stolica malo tvrđa i smeđe boje, također s malo krvi. A po završetku nužde iscuri malo krvi i dlaka je krvava. Ponašanje je normalno, jedino odbija hranu. Da li je nešto opasno i da požurim kod veterinara ili da pričekam još jedan dan? Prilažem sliku od jučer. Hvala unaprijed! Kika

O: S obzirom na simptome Vašeg psa koje ste mi opisali, smatram da biste trebali što prije odvesti svog psa veterinaru. Dijagnozu bi bilo nepouzdano i nestručno postaviti na temelju slike.

S obzirom na boju krvi (svjetla, tamna) možemo odrediti u kojem dijelu probavnog sustava je došlo do krvarenja. Ukoliko je došlo do krvarenja u gornjem dijelu probavnog sustava, stolica je tamne boje (melena) zato jer se radi o probavljenoj krvi. Nasuprot meleni, ukoliko je stolica sa primjesama svježe krvi, radi se o krvarenju u donjem dijelu probavnog sustava. Kao najčešći uzroci melene smatraju se čir na želucu, tumori, strano tijelo, trauma, otrovanja te upale probavnog sustava.

Navedeni simptom proljev ukazuje da Vaš pas ubrzano gubi tekućinu i elektrolite koju će Vaš veterinar nadomjestiti infuzijom. Također, ako pas odbija hranu, može doći do gubitka na težini i opće slabosti.

Stoga posjetite svog veterinara koji će obaviti klinički pregled te dati primjerenu terapiju Vašem psu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr