Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam leglo retrivera koji su stari 7 dana i primjetila sam da neki od njih, ne svi, imaju proljev sa sirastim sadržajem i dosta crvenu guzu, a crvenilo se širi i na repić. Oni i dalje sisaju i živahni su, koliko sam primjetila ne povraćaju, što bi bio mogući uzrok tome, jer sam majci davala suhu hranu s konzervom i jedan dan kruha s mlijekom razrijeđenim vodom, a sada je držim samo na suhiom i riži. Veterinar mi je tako preporučio i upalu im tretiram flogocid kremom. Molim vas, da li je razlog kujina prehrana ili nešto drugo i šta da poduzmem. Majka je cijepljena i čišćena protiv parazita.
Unaprijed hvala, Darija

O: Period nakon rođenja štenaca se smatra visokostresnim i vrlo kritičnim jer početak samostalnog života štenaca podrazumijeva brojne promjene u vezi disanja, cirkulacije, probave.

Na vitalnost, zdravstveno stanje, opću kondiciju i preživljavanje štenadi utječu: nasljedni faktori, organske i nezarazne bolesti (krvarenje iz pupka, prividna smrt štenaca uslijed gušenja, retencija mekonija koja predstavlja zadržavanje crijevnog sadržaja uslijed slabe peristaltike crijeva, proljev i brojne avitaminoze), ishrana, njega i higijena gravidne ženke, poremećaj imunološkog sustava šteneta, kao i, s time u vezi, kvaliteta kolostruma  koji štene dobija od majke. Štenad bi trebala nakon rođenja što prije posisati kolostrum, kako bi se globulini iz crijeva resorbirali na vrijeme jer je mogućnost crijevne resorpcije globulina vremenski ograničena.

Kvaliteta majčinog mlijeka uvelike utječe na zdravstveno stanje štenadi. Kuja se vrlo rijetko ponaša bolesno, iako mlijeko nije dobre kvalitete za štenad. Možete u ljekarnama nabaviti indikatore pH koji će pokazati da li nešto nije u redu u kvaliteti mlijeka koje štenci sišu. Indikatori rade na principu promjene boje u ovisnosti o njegovom pH. Ako se radi o kiselom pH, radi se o infekciji (upali mliječne žlijezde ili maternice i sl.) te bi kuju trebalo odvesti na antibiotsku terapiju kod veterinara.

Također, rijetka stolica bijele boje u štenadi može biti rezultat prejedanja štenaca ili ukoliko je kujino mlijeko iznimno bogato hranjivim tvarima, a na promjenu konzistencije i boje stolice štenaca svakako ima utjecaj i promjena načina prehrane kuje.

Ukoliko se štenad normalno ponaša, redovito se hrani i dobiva na težini te nisu dehidrirali, nema razloga za zabrinuti se, no ukoliko primijetite neke od navedenih simptoma ili znatnu dehidraciju, obratite se Vašem veterinaru koji će pomoći antibiotskom terapijom i infuzijom u suzbijanju infekcije.

Također, kujinu prehranu možete obogatiti sredstvima za stabilizaciju probave (Canina Darm-Gel, Cardon Canizyme) koja će putem mlijeka imati utjecaj na štenad ili u hranu dodati običan jogurt ili AB kulturu.

Štencima slobodno nastavite mazati iziritirana mjesta Flogocid mašću jer je indicirana u takvim slučajevima, ima široki spektar antibakterijskog djelovanja te potiče zaraštavanje oštećenja kože.

OZNAKE: