Povratak

Promjena boje dlake maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Lijepo Vas molim ako mi možete odgovoriti zašto pas mijenja boju dlake. Naime, ja imam maltezericu staru 6 godina. Prije točno godinu dana rodila je carskim rezom po prvi puta. Od tada je počela postajati kafena. Sada je sva (osim lica) u boji marelice. Najljepše Vam se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Marijana

O: Standardna boja maltezera je bijela, međutim mogu se (ne tako često) sresti i druge boje, što nije tako neobično s obzirom na povijest pasmine. Maltezeri su jedna od najstarijih pasmina, spominju se još u doba prije Krista, a standard pasmine započeo se izgrađivati (kao i kod mnogih drugih pasmina) krajem 19. st. Kroz povijest maltezeri su križani s drugim pasminama, a postupak standardizacije pasmine smanjio je njihovu veličinu i naglasio bijelu dlaku. Početkom 20. st. u Velikoj Britaniji dopuštene su bile i druge boje, osim bijele a i dlaka nije bila isključivo svilenkasta, već i kovrčava. I danas su prema pojedinim pasminskim standardima dopuštene naznake limun žute boje ili žuto-smeđe (eng. tan color).

Također, nije neobična promjena boje sa starošću. Kod nekih maltezera to se događa u periodu kada od štenaca postaju odrasli psi, dok kod nekih promjena boje ide uz starenje.

Moglo bi se reći kako se kod Vašeg ljubimca ne događa ništa neobično.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr