Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara, zove se Buri, starog 2,5 godine. Primijetio sam da mu je jedan dio donjeg desnog očnjaka tamno plave boje, kao kad čovjeku potamni zub jer ima problema sa živcem. Nisam primijetio da se žali na bolove, kad mu dodirnem zub ne reagira bolno. Kaj da napravim? Hvala puno. Pozdrav, Ivica

O: Iako je zadivljujuća činjenica kako zubi u pasa ostaju bijele boje bez redovitog pranja pastama za zube, s vremenom i sa starenjem se ipak nakuplja stanovita količina tartara ("film" bakterija koji se prirodno stvara na zubima, a kroz neko vrijeme se stvrdnjava u kamenac poznat i pod nazivom plak).

Navedene promjene dovode do obojenja zuba u "nezdravu" smeđu boju.

Stvaranje veće količine smeđih mrlja ukazuje na veću nakupinu bakterija koje posljedično povećavaju rizik od periodontalnih bolesti što se najprije uočava lošim zadahom iz usta.

Crveno, pak, obojenje zuba ukazuje na činjenicu da je došao u kontakt sa tvrdim predmetom (kamen, drvo i sl.). Crvena boja nastaje uslijed krvarenja duboko u korijenu zuba. Bez liječenja zub s vremenom postaje sivkaste boje, što se pripisuje odumiranju tkiva zuba.

Zatim, na jednom se zubu može javiti i crno ili tamno plavo obojenje, koje je posljedicom vrlo teške bakterijske upale, odnosno ujedno i odumrlog tkiva zuba.

No, diskoloracija zuba ne mora uvijek značiti patološko stanje. Kod nekih se pasa javljaju krugovi ili trake tamno smeđe boje. Ovo obično nastaje kao posljedica sekundarnog dentina (tvari koja pomaže sanaciji manjih oštećenja zuba). Također, štencima koji su liječeni antibiotikom tetraciklinom, u odrasloj dobi zubi mogu poprimiti žutu ili smeđu boju.

Posjet veterinaru je preporučljiv ukoliko je jedan ili više zubiju smeđe, crvene, tamno plave ili crne boje, uz diskoloraciju zuba prisutan i neugodan zadah iz usta, pas ima problema otvoriti usta ili ih zatvoriti, pas ne jede ili otežano jede, usne, jezik i njuška su otečeni, desni su otečene ili krvare, postoji iscjedak iz usta ili nosa koji traje dulje od dva dana, pas ima konstanto prisutan neugodan zadah iz usta, prisutna je sasušena slina na rubovima usana.

Osim posjeta u veterinarsku ambulantu, savjetujem Vam sljedeće: počnite s redovitim održavanjem higijene usne šupljine Vašeg ljubimca. Za potonje se nudi nekoliko različitih proizvoda. Postoji medicinska hrana za higijenu usne šupljine (Royal Canin "Dental special" te Hill's "t/d"). Zatim, na raspolaganju su Vam četkica za zube i pasta za zube za pse. Pranje zuba se psima preporučuje radi mehaničkog skidanja plaka. Pranje zuba se preporuča svakodnevno i na taj se način sprečava nakupljanje plaka na rubu gingiva i posljedično nastajanje gingivitisa, koji dalje vodi u periodontitis. Četkanje zubiju pasa je potrebno početi na vrijeme kako bi se pas navikao na sam postupak i nikako se ne preporuča korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu ugodnog okusa za pse i pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zubiju. Pseća pasta za zube se ne ispire već je okus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak paste poliže sa zubiju.

Primjerice, možete nabaviti Beaphar Dog-a-dent sprej za uklanjanje zubnog plaka, spriječavanje nakupljanja zubnog kamenca i neugodnog zadaha, zatim gel koji sadrži propolis ili žvakače tablete s klorofilom za dezinfekciju usne šupljine. Također, u ponudi su i raznorazne poslastice koje sprečavaju nakupljanje plaka i na taj način održavaju higijenu usne šupljine (npr. Pedigree Rask kost i Denta mix, Friskies Purine-Dental fresh, Bernina Denta strips,...).

OZNAKE: