dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara starog 18 mjeseci, od prije par dana kad laje odjednom mu se glas mijenja, odnosno iz dubokog laveža do piskutavog lajanja, pa se i on sam iznenadi. Naime, moje pitanje je da li i psi mutiraju, jer to me baš podsjeća na dječake u doba adolescencije. Inače je dosta živ i aktivan i skače i na ženke i na mužijake. U nadi da će te mi odgovoriti, srdačan pozdrav, Adidža Tuzla BiH

O: Smatra se da ljubimci također mijenjaju glas tijekom svojeg rasta i razvoja. Tako, zabilježeno je da tijekom prvih faza rasta i razvoja, između 4. i 9. mjeseca života, formiraju se i ove anatomske strukture odgovorne za vokalizaciju psa. U skladu s prije navedenim, vlasnici često mogu primijetiti da tonovi kod štenaca nerijetko postaju dublji ("ozbiljniji"). Nakon tog vremenskog perioda, iznimno rijetko se mijenja glas.

Ovdje bih samo izdvojio da u komunikaciji, ljubimci koriste raznolike tonove kao i visinu istih što nerijetko može "zbuniti" vlasnike.

Međutim, oscilacije u tonovima mogu imati za uzrok i različite zdravstvene poremećaje. Tako, moguće je izdvojiti mehaničke ozljede grlišta (npr. uzrokovane pritiskom davilice ili ogrlice), upalna stanja, neoplazije, problemi sa štitnom žlijezdom,...
 
Iz tog razloga, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti odrediti njegov zdravstveni status i u skladu s njim pomoći mu na najprikladniji mogući način, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: