zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za mišljenje odnosno savjet. Imam rotvajlera starog 13 mjeseci, brine me što sa gornje strane vrata i na dijelu leđa ima pigment crvene dlake (mislim da je poddlaka u tom pigmentu), zanima me je li problem u hrani, vitaminima ili je nešto treće? Samo da naglasim da ga hranim isključivo kupovnom hranom (Dog Chow). Unapred Vam se zahvaljujem, Milan


O: Pigmenti su obojene tvari u organizmu različitog kemijskog sastava, a nalaze se u tkivima, kako u normalnim tako i u patološkim okolnostima. Prema porijeklu dijelimo ih na one koje je stvorio organizam (endogeni) i na one koji su u organizam došli izvana (egzogeni).

Endogeni pigment, a koji se ispoljava na koži je melanin (crnosmeđi do crni pigment koji se nalazi u koži, dlaci, mrežnici, šarenici te sluznici usta nekih životinja). Djelovanjem sunca, sinteza melanina se pojačava, što predstavlja i određenu zaštitu protiv sunčevog UV zračenja.

Patološka, pak, hiperpigmentacija javlja se i kod hipofunkcije kore nadbubrežne žlijezde.

Melanin u dlaci dolazi u dva oblika: eumelanin koji se nalazi u tamnoj i smeđoj dlaci i feomelanin koji je svjetliji i nalazi se u riđoj i žutoj dlaci. Promjena se najviše uočava kod pasmina s crnom bojom dlake, koja poprimi crvenkastu boju, što ste i primijetili kod Vašeg ljubimca. Može zahvatiti cijelo tijelo ili pojedine dijelove: bokove, rep ili glavu. Može se pojaviti na vrhu, na jednom dijelu ili po cijeloj dužini dlake.

Do promjene u boji dlake može doći na dva načina: promjene boje dlake dok je ona još u dlačnom folikulu i nanošenjem određenih tvari sa vanjske strane dlake. Uzrok promjene boje dlake može se naći u hrani, ali u pitanju mogu biti i neki kvasci.

Gotovo u svim superpremium i premium hranama dodan je beta-karoten (karotenoid topiv u mastima) koji je biljni proizvod, provitamin koji u organizmu ima sposobnost konverzije u vitamin A. Bitan je za kožu i sluznice jer je koža najveći organ i direktna je zaštita od vanjskih utjecaja, a sluznice također imaju istu ulogu, samo što trebaju biti stalno vlažne da bi imale punu funkciju. Zaštitne funkcije kože i sluznice je nemoguće ostvariti bez vitamina A koji je najbolje uzimati u obliku beta-karotena. Također, beta-karoten pokazuje ovaj učinak i u plućima, crijevima, mokraćnim putevima, sinusima, štitnjači, žučnoj vrećici i drugdje gdje obnavlja funkcionalni epitel specifičan za te organe. Beta-karoten je i antioksidans (štiti stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala), djeluje antitumorski preko T-staničnog imuniteta, sudjeluje u sintezi imunoglobulina.

Boju dlake i kože može promijeniti i Malassezia pachydermatis (Pityrosporum canis), a to je kvasac koji je izoliran iz zdravog vanjskog slušnog kanala i kože. Malassezia pachydermatis proliferira kada se promijene mikroklimatski uvjeti i u tom slučaju može nastati kliničko oboljenje. Promjene mogu biti lokalne-interdigitalne, na njušci, ušima, peranalne ili intertrigozne ili pak promjene mogu biti generalizirane. Lezije na koži su eritematozne, često hiperpigmentirane (žute do bakrene) sa alopecijom i ljuskama. Malassezia može biti prisutna u niskom broju kod životinja bez kutanih lezija, nalaz od barem 3-5 kvasaca po polju velikog povećanja smatra se potrebnim da bi se proglasila uključenost kvasaca u nastanku lezija.

Svakako je za preporučiti posjet veterinarskoj ambulanti kako bi se razlučila ova dva procesa. Ukoliko se isključi infekcija kvasnicom kao uzrok promjene boje dlake, u hranu kojom hranite svoje štene bilo bi uputno dodati neki od preparata kao što su brašno morskih algi od Canine ili Algolith od Beaphara. Oba preparata poboljšavaju pigmentaciju dlake (pomažu organizmu i dlaci da što bolje ispolje boju dlaku koja je genetski određena), očiju, nosa i šapa, vraćaju sjaj i čvrstoću dlake. Preparate treba uzimati barem nekoliko mjeseci za ispoljavanje učinka.

OZNAKE: