sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam se iz Šibenika, nadam se da ćete mi moći pomoći. Vlasnica sam engleskog bull terijera starog godinu dana i 8 mjeseci. Inače jako veseo, znatiželjan, razigran,druželjubiv,  prava avantura za odgajanje. Prije dva dana ujutro sam primjetila njegovo "čudno" ponašanje. Nezainteresiranost, pospanost, stalno je tražio mračno mjesto da se sakrije. Inače jedva dočeka da dođem doma, dva dana mi se uopće ne javlja, ne maše repom, samo i stalno spava ili leži skriven u mraku. Prvi dan sam to prepisala umoru jer smo prethodni dan bili na prvom ovosezonskom kupanju, međutim kad se to ponašanje nastavilo i na sljedeći dan, odvela sam ga kod veterinara. Izmjerili su mu temperaturu i površinski ga pregledali i rekli da je sve ok, da ga ne žele pregledavati detaljno dok ne vidimo kako će se razvijati situacija. Međutim, već treći dan njemu nije bolje. Međutim, jutros dok sam ga mazila slučajno sam ga dirnula po repu i on je zacvilio i to prilično jako. Nakon toga sam obratila pažnju na držanje repa koje je neprirodno, kao pod kutem od 90, nije podvijeno skroz niti normalno visi. Malo sam surfala po internetu i slučajno naišla na "cold water tale" sindrom, mislite li da bi to moglo biti to, i koji je vaš savjet za dalje? Unaprijed zahvaljujem. Lijepi pozdrav, Jelena

O: Nažalost, samo na temelju opisanih simptoma teško je postaviti točnu dijagnozu. Slični simptomi mogu se javiti kod različitih bolesti ili stanja. Mogu nastati kao posljedica udarca, pada, ili nagnječenja repa, oštećenja mišića, nekih urođenih ili stečenih deformacija kralježnice itd.

"Cold water tail" sindrom obično se javlja kod radnih i lovačkih pasa (npr. labrador retrivera, beaglova, setera i dr.). Najčešće pogađa pse u dobi od 6 mjeseci do 9 godina starosti. Rep je od korijena položen par centimetara vodoravno, a ostatak visi. Prilikom palpacije korijena repa, pas može pokazivati neugodu ili bolnost. Uzrok nastanka ovakvog stanja nije poznat, a pretpostavlja se da je nastaje nakon težeg rada i napora, lova, plivanja u vodi koja je prehladna ili pretopla pogotovo kod pasa koji nemaju kondicije. Također se ovaj sindrom češće javlja kod mužjaka te kod pasa kod kojih je rep visoko postavljen i vrlo aktivan. Pretpostavlja se i to da neki prehrambeni faktori mogu imati utjecaja pri nastanku. Terapija uključuje nekoliko dana mirovanja, a potpuni oporavak može trajati i do 2 tjedna. Recidiv je moguć kod otprilike trećine slučajeva. Prema uputi i preporuci veterinara mogu se u prvih 24 sata dati i neki protuupalni lijekovi, no nema dokaza da oni mogu ubrzati oporavak.

Savjetujem Vam da psa odvedete vetrinaru koji će ga pregledati te na temelju nalaza postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: