Povratak

Promjena ponašanja i agresija psa nakon dolaska novog ljubimca - ljubomora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije tjedan dana dobila sam malog ovnolikog kunića, no moj pas (mješanac maltezera i crne pudle, star 11 godina) počeo se čudno ponašati. Hranu nosi na tepih i zatim se valja u nju te ju odmah pojede, cvili na kunića i čim mu se priđe počne se kesiti i dođe čak do griženja ukućana. Ne da se češljati i postao je agresivan. Treba napomenuti da je posljednjih 5 godina često boravio sam. Je li uzrok njegovog ponašanja kunić? Unaprijed hvala na odgovoru.
Zahvaljuje Vam se cijela obitelj

O: Iako  je  fizički  jak  i  obdaren  izvanrednim  osjetilima,  pas  je  uvijek  i  potpuno

djetinjasto biće. Jedan od najočitijih osjećaja pasa je ljubomora. Pogotovo kada se u kući, gdje je oduvijek bio mažen pas, pojavi nova životinja. Ako bi životinja pokazala da pati zbog rivala, trebat će kontrolirati njegove reakcije i njegov odnos prema novom ljubimcu te ga nikada ne ostavljati na samo s njim. S druge strane, trebat će postupati s njim s ljubavlju na koju je naučen i to ne mijenjati.

Donoseći granulice na pod i valjajući se po njima on traži Vašu pažnju. Grizući daje Vam do znanja da se ne slaže sa novonastalom situacijom.

Ljubomora u pasa javlja se najčešće kada pas koji je do sada bio u središtu pažnje iz nekog razloga to više nije. Da bismo spriječili pojavu ljubomore ili ako je pas već iskazuje, moramo osigurati dovoljno vremena i pažnje za našeg ljubimca. Ono što nam je činiti je da održimo dnevnu rutinu psa. Ljubomora dolazi zbog straha da će pas izgubiti svoje mjesto u životu svog vlasnika. Znači hranjenje, šetnja, maženje treba uvijek biti isto kako je i do sada bilo. Zatim, treba mu pružiti malo dodatne pažnje.

Vaš pas pokušava preuzeti nadzor nad situacijom. Ukoliko pokazuje agresiju prema kuniću ili Vama, treba ga podsjetiti da ste ipak Vi još uvijek onaj glavni u hijerarhiji.

Potrebno ga je postepeno upoznati sa kunićem. Nemojte kunića odmah pustiti da se slobodno kreće jer će to za psa biti upad na njegov teritorij. Prvih par dana držite ih odvojeno. Uvijek kada se družite s kunićem, ukoliko pas reži, treba ga prekoriti glasnim "ne". Zatim, kada je pas dobar prema kuniću, treba ga za to pohvaliti i nagraditi.

Dajte im vremena da se naviknu jedno na drugo. Uglavnom se brzo naviknu i onda možete uživati u oba dva ljubimca. Treba samo paziti da se psu poklanja jednako pažnje kao i prije, i nikako ne manje nego kuniću, pa će vjerojatno ubrzo postati i prijatelji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr