dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kujicu labradora  staru 15 mjeseci i jučer je tijekom igre progutala insekta (pretpostavljamo da je riječ o pčeli pošto ih kod nas ima mnogo s obzirom da živimo na selu). Kako je kujica imala alergijsku rekaciju, odmah smo je odveli veterinaru gdje je dobila dvije doze cjepiva protiv alergije. Međutim, danas je sva neuobičajeno mirna i djeluje veoma preplašeno. Zanima me da li je to jedan od simptoma i kojih sve simptoma može biti? Kujica ima dobar apetit i nema temperaturu. Zahvaljujem i srdačan pozdrav, Suzana

O: Psi su po svojoj prirodi stalno zaigrani i zainteresirani za okolinu. Zbog toga, često dolaze u prirodi i u nezgodne situacije.

Tako, jedne od njih su i ubodi insekata kao i pojave preosjetljivosti ljubimaca na ubod. Iako postoji oko milijun vrsta insekata, samo manji broj njih uzrokuje alergijske reakcije u pasa. Te su alergijske reakcije najčešće posljedica uboda opnokrilaca, pčela, bumbara, osa, stršljena i mrava.

Pčele ubadaju kada su uznemirene. Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Ubodi su najčešći na koži, a vrlo često se dešavaju i na sluznici genitalnih organa, te na sluznici usne šupljine. Nakon uboda otrov se postepeno oslobađa te uzrokuje lokalne i/ili opće simptome. Vrlo je bitna brza reakcija vlasnika te što je prije moguće žalac ukloniti i odvesti svoga psa kod veterinara kako bi se izbjegla moguća anafilaktička reakcija. Otrov kojeg sadrže pčele najotrovniji su u proljeće. Sadrži štetne tvari koje su odgovorne za alergijsku reakciju. Alergijske reakcije se najčešće dešavaju nakon višekratnih prijašnjih uboda. Za razliku od pčela, ose i stršljeni ne ostavljaju žalac nakon uboda pa mogu ubosti i više puta. Ovi su kukci često agresivni te napadaju i kada nisu uznemireni, osobito u kasno ljeto ili jesen. Alergijske reakcije na ubod ose i stršljena puno su teže i mogu se javiti i nakon prvog uboda.

Kod pasa se na mjestu uboda najčešće javlja lokalizirana reakcija u obliku otekline, boli i crvenila, a u senzibiliziranih pasa javljaju se i sustavne reakcije, koje se manifestiraju urtikarijama, oteklinom, mučninom, povraćanjem i proljevom. U kasnijem stadiju, a osobito ako je ubod lokaliziran u usnoj šupljini javlja se oteklina ili angioedem u području vrata, što rezultira otežanim i čujnim disanjem, otežanim gutanjem i nemirom, te otokom očnih kapaka. U težim slučajevima dolazi do kolapsa, pada tlaka, gubitka svijesti i cijanoze vidljivih sluznica.

Kod lokalnih reakcija dovoljno je staviti hladan oblog, te kortikosteroidnu kremu i eventualno antihistaminik oralno (Dimidril, Vetaraxoid ili sl.), naravno uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom. Ovisno o primijenjenom preparatu, intenzitetu alergijske reakcije kao i trenutnom zdravstvenom stanju ljubimca, moguće je uočiti neke od nuspojava primijenjenih preparata - sediranost, pospanost, pojačana žeđ, poremećena koordinacija pokreta, probavne smetnje,... Sama pojavnost nuzučinaka kao i njen intenzitet ovisi o samoj jedinki.

Stoga, savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru, veterinaru koji je i tretirao Vašu ljubimicu. Naime, on će u skladu s postavljenom dijagnozom, određenom terapijom kao i povijesti bolesti biti u mogućnosti najbolje procijeniti postojeću zdravstvenu situaciju u Vaše ljubimice kao i sve eventualne direktne ili indirektne učinke samog događaja kao i liječenja na postojeće ponašanje ljubimice.

OZNAKE: