Povratak

Promjena u načinu i duljini trajanja tjeranja kuje - ciste na jajnicima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam terijerku staru 2 godine, inače je zdrava i nema nikakvih problema, osim što joj je ovog puta izostao menstrualni ciklus. U 12 mj. 2008 god. imala je pobačaj, dok je u 6 mj. 2009. god ponovno uredno dobila menstruaciju. Očekivali smo to i ovog 12 mj., ali to se nije dogodilo, a 100 % smo uvjereni da nije riječ o trudnoći. Zanima me da li je normalno i kod pasa neredoviti ciklus ili s mojim psom nešto nije u redu? Unaprijed hvala, Vanja

O: Jedan od mogućih uzroka promjena u načinu i duljini trajanja tjeranja kod kuja su takozvane folikularne ciste, smještene na jednom ili oba jajnika.

Ciste se mogu dijagnosticirati UZ pregledom.

Tjeranje kod ovakvih tvorevina može biti produljeno, a period između dva tjeranja također se produljuje. Također, prisutna je i neplodnost.

Javlja se kod kuja između 2-15 godina starosti, nije poznata pasminska sklonost, a kuje ne pokazuju nikakve druge kliničke simptome. Ciste se najčešće uoče prilikom kirurškog zahvata kod sterilizacije kuje. U većini slučajeva struktura cista je neproduktivna, odnosno luče estrogen i progesteron u vrlo malim količinama, koje nisu dovoljne da bi inducirale normalno tjeranje ili estrus.

Savjetujem Vam da posjetite specijaliziranu veterinarsku ambulantu zbog UZ pregleda i (mogućeg) liječenja bolesti reproduktivnih organa kod kuja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr