petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me da li se javljaju, i ako da koji, problemi pri kupnji psa starog 8 mjeseci ili godinu dana. Naime, razmatram kupovinu čivava koje su starosne dobi 8 mjeseci i godinu dana, ali se bojim kako će pas reagirati i kako će podnijeti odvajanje od sadašnjih vlasnika, s obzirom da nije više štene i da je prošlo vrijeme od 3 mjeseca koje je idealno za odvajanje. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Srdačno, Iva

O: Socijalizacija i učenje pravila ponašanja šteneta jesu procesi koje je dobro početi primjenjivati u dobi već od 8 tjedana šteneta, te se do šest mjeseci starosti ti oblici ponašanja ustaljuju kao što ste i sami naveli, no svaki dolazak u novu obitelj, štencu predstavlja promjenu njegovog čopora.  Prema tome, prilagođavanje novim pravilima i uvjetima koje nalaže "novi čopor" biti će svakako izazov za male čivave.  Međutim, psi  drugačije gledaju na svijet, za razliku od nas, ukoliko im bude u novoj obitelji pruženo dovoljno ljubavi, poštovanja i interakcije da se doista osjećaju kao čovjekov najbolji prijatelj, ne vidim razloga zbog čega one ne bi mogle postati Vaše prisno društvo, odnosno zašto im u Vašoj obitelji ne bi bilo dobro kao i do sada.

Dakle, rekli smo da štene novu obitelj doživljava kao novi čopor koji ga je prihvatio i to je  prilika za Vas da od početka krenete postavljati i kreirati svoja pravila u čoporu. Svakako će u tome biti izazova s obzirom na to da su psi navikli do sada na jedan način funkcioniranja, od toga gdje spavaju, hrane se, kada je vrijeme za šetnju i dr. Preporuka bi svakako bila da dobro istražite uvjete u kojima su psi sada držani, koji su im dnevni rituali, ako postoje neka od neželjnih ponašanja koja su to, te ćete se ustvari donekle morati i Vi prilagoditi njihovim već usađenim navikama. Kako su dva psa u pitanju i odgovornost je dvostruka, ali će na neki način i lakše kompenzirati promjenu okoline.

U svakom slučaju morat ćete kompenzirati njihove već stečene rituale i Vaša pravila koja želite da se poštuju. Ne bi smjeli biti niti preblagi i popustljivi jer psi dolaze u novi čopor i postoji vrlo velika šansa da će se u njemu pokušati nametnuti kao dominantni. Morate ima pokazati da, koliko god Vam je stalo do njih, da su u Vašoj obitelji oni voljeni, ali hijerarhijski na poslijednjem mijestu. Prilikom učenja novih pravila treba izbjegavati fizičke kazne za krive postupke i zamjeniti ih s nagradama i maženjem u trenucima ispravnog ponašanja. Čivave treba navoditi na ispravno ponašanje tako da ih hvalite kada poštuju Vaša pravila naravno to ćete učiniti blagim glasom, dodirom ruke i nagradom u obliku poslastica. Nagrada ili kazna treba uslijediti neposredno u nekoliko sekundi nakon postupka kako bi štene povezalo uzrok i posljedicu. Naknadno kažnjavanje nema učinka.

Ukoliko se odlučite na taj korak da u svoj život prihvatite čivave, svakako bi bilo dobro da se obratite za savjet stučnim osobama iz područja psihologije pasa, priključite edukacijskim radionicama i da čitate neku od knjiga napisanih na tu temu, npr. danas popularnog Cesara Millana.

OZNAKE: